Norske Mandoliner & Gitarer.  Gitarist, mandolinist og komponist Reidar Edvardsen er orkestrets musikalske leder.
Norske Mandoliner & Gitarer. Gitarist, mandolinist og komponist Reidar Edvardsen er orkestrets musikalske leder.

Mandolin og mandolaika på Tysværtunet

Neste søndag står Tysværtunet i mandolinens og mandolaikaens tegn. Flere orkester spiller opp hver for seg og i et stort fellesorkester.

Norske Mandoliner & Gitarer ifølge med Grim og Tysvær Mandolinorkester, Hegdehaugen Skoles Mandolaikaorkester, Bergen Mandolinkvartett og gjester fra Danmark spiller opp Foajeen til konsert med noen av Norges mest eksotiske instrumenter.
Den pæreformede mandolinen er stemt som en fiolin men med dobbelt så mange strenger. Den trekantede mandolaikaen er en blanding av russisk balalaika og mandolin. Snekret av elever på barneskolen! Disse elevene holder sammen fremdeles selv om de nærmer seg 80 år.
Begge instrumentene spilles med plekter som må kunne tremolere (skjelve). I det store fellesnummeret vil alle orkestrene delta.
Tidligere Frakkagjerd Mandolinorkester og Grim Mandolinorkester fra Kristiansand var to store skoleorkestre som delte mange opplevelser og dro på lange turer sammen. Samholdet er fremdeles sterkt, og et knippe av disse elevene er aktive i Norges største mandolinorkester. Orkesteret har felles seminarer og reiser på konsertreiser til utlandet med jevne mellomrom. Bologna, Praha, Svalbard, Madeira, Granada og Edinburgh har hatt besøk. Nå står Tysvær for tur med dirrende plekter og nye strenger. Norsk Mandolin og Balalaika Orkester Forbund er arrangør av konserten. Konserten er et resultat og avslutning av seminaret samme helg.