Samrties fra kodeklubben i Tysvær vant pris i under First Lego League-finalen i Bodø.
Samrties fra kodeklubben i Tysvær vant pris i under First Lego League-finalen i Bodø.

Smarties vant pris i Bodø

Bodø, 3. desember: Etter nesten tre måneder med hardt arbeid, forskning og konkurranser stod 47 lag fra Norge, Sverige, Danmark og Færøyene klare da startskuddet for den skandinaviske finalen i FIRST LEGO League gikk av i Bodø. Konkurransen har som mål å øke interessen for realfag hos barn og unge. Privatlaget Smarties fra Tysvær gjorde en solid innsats stakk av med Samarbeidsprisen.

Lørdag 3. desember var Bodø hovedsete for den sekstende skandinaviske finalen i FIRST LEGO League (FLL). Den teknologibaserte turneringen arrangeres i samarbeid med Statoil Morgendagens Helter og samlet i helgen nærmere 800 konkurranseklare barn og lagledere som konkurrerte i kategoriene; samarbeid, markedsføring, forskning og teknologi. Helgens store høydepunkt var som alltid robotkonkurransen, hvor lagene kjørte selvbygde roboter som de har programmert til å gjennomføre konkrete oppgaver på de spesialbygde banene.
Etter noen hektiske finalerunder var det tilslutt The LEGO Reef fra Billund som var best sammenlagt, og ble kronet til FIRST LEGO League Champions. Laget får dermed æren av å representere Skandinavia i den globale finalen som avholdes i St. Louis i USA neste år.

Jobbet med FLL på fritiden
Over 900 lag fra ulike skandinaviske byer har siden midten av september lagt ned utallige timer med arbeid for å kunne representere sine regioner i den skandinaviske finalen. Etter de regionale finalene stod kun 47 lag igjen, klare for å innta Bodø.
Privatlaget Smarties fra Kodeklubben Tysvær stakk av med den gjeve Samarbeidsprisen. Samarbeidsprisen vurderes etter kriterier for arbeidsprosessen, samarbeid og prosjektinnlevering. Smarties ble beskrevet som et lag med fornuftig arbeidsfordeling og overbevist hvor godt de har støttet hverandre i arbeidsprosessen.
Privatlaget består av to jenter og seks gutter i alderen 10 til 12 år. De er tilknyttet Kodeklubben Tysvær og har jobbet med prosjektet på fritiden både i ukedager og helger. Laget forteller at de er flinke til å samarbeide, og at alle medlemmene er løsningsorienterte og deltar i alle deler av prosjektet.
– Gjennom FIRST LEGO League og Statoils talentprogram Morgendagens Helter ønsker vi å vekke interessen for forskning, realfag og teknologi. Talentene fra Tysvær har vist en stor læringsvilje og lagt ned mye innsats både på skolen og fritiden. Slik skapes talenter, og forhåpentligvis vil mange av de bli våre morgendagens ingeniører og forskere, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef i Statoil.
Smarties kapret plassen til den skandinaviske finalen etter en spennende regional finale i Haugesund tidligere år. Her ble de nominert i alle kategoriene, og vant både teknologiprisen og robotkonkurransen.