Foredragsholder var Alexis Lundh fra barnevakten.no som tok utgangspunkt i FNs Barnekonvensjon og aktualiserte den til kveldens tema.
Foto: Gaute Baustad
Foredragsholder var Alexis Lundh fra barnevakten.no som tok utgangspunkt i FNs Barnekonvensjon og aktualiserte den til kveldens tema.

T-KFU: Snakk med barna om Nettvett/Digital mobbing

Tysvær Kommunale Foreldreutvalg (T-KFU) arrangerte 26/9 stormøte i Tysværtunets storsal med tema Nettvett og Digital mobbing.

Alle kommunens skoleelever fra 4.-10. trinn med foresatte og lærere var invitert.
Det to timer lange kveldsmøtet trakk mer enn fullt hus, flere slapp ikke inn pga plassmangel. Foredragsholder var Alexis Lundh fra barnevakten.no som tok utgangspunkt i FNs Barnekonvensjon og aktualiserte den til kveldens tema. «Unge har rett til å bruke mediene og krav på beskyttelse fra informasjon som kan være skadelig.»

Alexis snakket engasjert om «Livet med skjerm» og viktigheten av at de voksne viser interesse og snakker med barna om skjermbruk, det være seg på mobiltelefon eller nettbrett. Mange foreldre erfarer at barna ligger langt foran dem i teknisk kompetanse. De deler bilder, filmer, musikk, informasjon, spillopplevelser, tanker, meninger og følelser. Dialog og tilstedeværelse i barn og unges hverdag på nettet var sentrale stikkord.
Alexis viste en film om to barn som ble sluppet av midt ute i ødemarken med full oppakning, kokekar og telt. Faren pekte ut kompassretningen mot fjellet de skulle gå til før han selv satte seg i bilen og kjørte hjem. Det begynte å mørkne og veien var lang å gå. Spørsmålet til salen var hva kan skje med barna alene ute i fjellet og hvem sitt ansvar er det at de har det trygt. Både elever og foreldre var enige om at her er det de voksne sitt ansvar og alle forstod at det samme må gjelde på nettet. Opplever du som barn noe skremmende på nettet så snakk med en voksen, var budskapet til alle elever.

Han presiserte også at skjermaktiviteter gir mange muligheter for fellesskap, læring og god underholdning. Som foreldre er det viktig å sette seg inn i gledene og mulighetene som finnes. Han advarte mot at foreldrene for lett gir etter for barnas argument om at «alle andre har, alle andre får lov». Som regel stemmer ikke dette og det er viktig å snakke med andre foreldre og gjøre avtaler om felles holdninger og rammer rundt barnas skjermbruk.
Foresatte må sørge for balanse i hverdagen og at det utenom skjermtiden blir passe tid igjen til lekser, forpliktelser, fritidsaktiviteter, å være med venner og familie og at barna får nok søvn. Skolebarn trenger 9-11 timers søvn for å fungere godt. Om natta «vaskes» hjernen og gjøres klar til neste dags utfordringer.

Onlinespill og sosiale medier var også et viktig tema Alexis Lundh var innom. Ta smarte valg og blokker personer som kommer med krenkende kommentarer og mobbing. Ta skjermbilde om noen kommer med trusler og søk hjelp hos foreldre, skole eller politi. Følg angitt aldersgrenser som er på spill. På barnevakten.no er det spillanmeldelser av gode spill for alle aldersgruppene.

I en 20 minutters pause fikk alle elevene smoothie og fruktspyd servert utenfor salen. Der var det også trekning av billetter sponset av Høyt og lavt i Nedstrand og 10 elever var heldige og kunne ta med en venn til klatreparken. Inne i salen fikk foreldrene kjennskap til de mørke sidene på nettet som de er pliktet til å beskytte barna sine mot.

Tysvær Kommunale
Foreldreutvalg

Svein Tore Baksaas, leder
Gaute Baustad, nestleder