Husk at en rekrutterer eller potensiell arbeidsgiver leser et stort antall CV-er og søknader. Derfor må du tenke deg om før du sender inn din CV, anbefaler Hamnøy AS.
Foto: Haakon Nordvik
Husk at en rekrutterer eller potensiell arbeidsgiver leser et stort antall CV-er og søknader. Derfor må du tenke deg om før du sender inn din CV, anbefaler Hamnøy AS.

Temanummer: Gode råd fra en hodejeger

Har du begynt å tenke på din første jobb? Eller er du på jakt etter en ny? Vi har bedt hodejeger Jan Tore Hamnøy komme med gode råd.

Hva er viktig å huske på når en skal skrive CV?
Kort og konsis. Husk at en rekrutterer eller potensiell arbeidsgiver leser et stort antall CV-er og søknader.

Hvordan kan du få frem mest mulig på en tydelig og effektiv måte?
Stikkord; presenter deg selv og relevant kompetanse i et par enkle setninger – det første mottaker leser, skal vekke interesse og bør være tilpasset stillingen. Dersom du har mye erfaring; liste opp det som er mest relevant for stillingen.
Skrive kortfattet/stikkordsform om hver erfaring, slik at mottaker kjapt får en forståelse for tidligere arbeidsoppgaver og oppnåelser.
Oppsummert; få med personalia, nøkkelkvalifikasjoner (objektive), utdanning, erfaring, relevante kurs og sertifikater, språkferdigheter, basis datakunnskaper og referanser.
Hvordan presentere seg selv i jobbintervju?
Møt til oppsatt tid, kle deg representabelt. Forbered deg – vis interesse og engasjement
Lytt til spørsmålene og svar på det som blir spurt om. Tenk på det som en samtale.
Øv deg på å svare på hva du kan, hvilke erfaringer du har og hvem du er.
Husk; dersom du ikke kommer videre i prosessen betyr det at det er andre kandidater som matcher bedre den profilen vi ser etter til den konkrete stillingen. Spør gjerne om hva som var hovedårsaken til at du ble vurdert ut av prosessen, og om råd til hva du kunne gjort bedre eller annerledes.

Hvordan bli attraktiv på arbeidsmarkedet
Det er viktig å være aktiv og følge med i markedet – meld deg på nyhetsbrev og følg rekrutteringsfirmaer som vårt og attraktive bedrifter i sosiale medier.
Selv om du har søkt på en jobb er det positivt å vise engasjement ved å ringe, sende en melding eller e-post – for å understreke motivasjonen og signalisere tilgjengelighet for dialog. Vær på tilbydersiden.
Selv om du har ambisjoner er det fornuftig å legge listen ned i starten. Alle må starte et sted. Det er bedre å komme seg inn i en organisasjon og lære selskapet å kjenne på en skikkelig måte – og få mer ansvar og klatre internt – enn å ikke nå opp fordi du søker på stillinger der du mangler erfaring og tyngde.
For alle nyutdannede er det en ting som er viktig: Skaff deg arbeidserfaring – og mest mulig relevant arbeidserfaring. Samtidig så er det bedre at du tar en jobb for å unngå «hull i CV-en» enn å gå å vente på en drømmejobb i horisonten. Å arbeide i butikk er eksempelvis veldig lærerikt. Jeg jobbet selv et par år i en sportsbutikk etter videregående skole. Det var veldig lærerike år der jeg etter hvert fikk økt ansvar, lærte mye om bl.a. kundeservice, samarbeid, vaktplaner, kundebehandling, salg, fortjeneste – og enkelt og greit: Stå opp om morgenen, gå på jobb og levere varene.

Hva må en IKKE gjøre og som kan ødelegge muligheter for jobb?
Generelt er det viktig å behandle alle du møter på en respektfull måte. Alle kan potensielt bli din neste arbeidsgiver. Fremstå ordentlig og presentabel i sosiale medier.
I mange ansettelser gjennomføres det bakgrunnssjekk, gjerne i form av en kredittsjekk. Dersom du ikke har orden i privatøkonomien vil det komme frem i en slik sjekk. Opptre på en klok måte med alkohol og rus i arbeidsrelaterte situasjoner. Ta vare på ditt eget omdømme. Hvordan omtaler du andre? Kan folk stole på deg? Holder du avtaler? Hvordan har du avsluttet tidligere arbeidsforhold?

Hvor viktig er skole kontra praksis?
Dette varierer fra stilling til stilling. I noen spesialiststillinger er utdanning helt avgjørende. I andre stillinger kan relevant erfaring kompensere for utdanning. Vi vil likevel alltid oppmuntre til utdanning. Arbeidslivet blir stadig mer profesjonalisert og formalisert – og det forventes stadig oftere at kandidater har gjennomført en relevant høyere utdanning for å være kvalifisert for en stilling.

Når dere får i oppdrag å rekruttere folk. Hva ser dere etter?
Det varierer fra stilling til stilling. Vi legger mye arbeid ned i å definere klare forventninger og rammer for en stilling – og gjennomfører deretter en grundig prosess som leder ansettelsen trygt i hamn.

Hvordan ser dere på muligheter for dagens unge i arbeidsmarkedet?
Teknologiutvikling, globalisering og automatisering av enklere jobber, stiller stadig høyere krav til arbeidssøkere. Det gir grunn til å tro at folk med «hullete CV-er» får det tøffere enn noen gang fremover.
En ny rapport fra NHO viser at 136.000 jobber er tatt av digitaliseringen i Norge på fem år. Unge kvinner i dag vil oppleve at mange av dagens tradisjonelle kvinneyrker fortsatt vil være der. Det er verre for dagens unge menn. Det viser rapporten «Nye jobber i Norge foran den digitale revolusjonen», som direktør Stefan Følster ved Reform Institute i Sverige har laget på oppdrag for Næringslivets Hovedorganisasjon
Rapporten beregner hvor stor vekst det kommer i de 20 beste fremtidsyrkene – og de 20 yrkene som kommer til å slite mest i de neste tyve årene:
På topp fire over fremtidsyrkene er tre tradisjonelle kvinneyrker; ansatte i barnehage, skole og pleie.
Yrkene som vil bli redusert mest er butikkselgere (minus 24.927) og kontormedarbeidere (minus 19.498) og blant annet sjåfører, regnskapsfolk, og håndverksyrker. Det blir også behov for færre kokker og servitører.
– Antallet hotell– og restaurantsjefer vil øke vesentlig og det vil også være behov for kokker og servitører, men den veksten overskygges av fallet man vil oppleve i disse yrkene, som følge av at enklere restauranter, kantiner og sykehuskjøkken vil bli mer automatisert.

Hvordan få «drømmejobben» langt der framme?
Solid arbeidsinnsats på skole og i jobb, gode holdninger og sterk vilje. Det handler om å ta ledelse – og i første omgang selvledelse i stort og smått.
Når du velger utdanning er det viktig å se i andre enden av tunnelen; hva vil det være behov for i fremtidens arbeidsmarked?