Frivilligsentralens Miljøgruppe, HIM, Besteforeldrenes Klimaaksjon og elever fra Frakkagjerd Ungdomsskole var aktive deltakere i aksjonen
Frivilligsentralens Miljøgruppe, HIM, Besteforeldrenes Klimaaksjon og elever fra Frakkagjerd Ungdomsskole var aktive deltakere i aksjonen

Med miljø i fokus: Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe!

Under denne parolen hadde Frivilligsentralens nystartede miljøgruppe aksjon på Aksdal senter fredag før palmesøndag.

Samfunnsengasjerte mennesker skjønner at noe må gjøres for å skape et sunnere, reinere og mer bærekraftig miljø. Visst kreves det innsats på svært mange områder, og utfordringene kan synes altfor store, men alle kan bli mer bevisst på eget forbruksmønster. Ved å kildesortere, gjenbruke og unngå å bruke plast, kan hver og en bidra. Å delta i strandrydding er en fin aktivitet for å redusere forsøpling av havområdene våre.
Virkelig effekt av miljø- og klimaarbeidet får vi ved at flest mulig ser utfordringen og er med på de praktiske tiltakene. Unge og eldre, enslige og familier, sammen kan vi bety en forskjell.
Bevisstgjøring er derfor svært viktig, og for påvirke folk sine holdninger hadde Miljøgruppa i Tysvær Frivilligsentral initiert en miljøaksjon på Aksdal Senter den 23. mars. Datoen var strategisk plassert i forhold til påskeutflukten.

Flere grupperinger ville være med: Representanter for den landsomfattende organisasjonen Besteforeldrenes Klimaaksjon (BKA), vår lokale renovatør HIM og elever fra Frakkagjerd Ungdomsskole tok utfordringen. Senterforeningen i Aksdal tilrettela for aksjonen, som hadde støtte fra alle forretningsdrivende i senteret.
I tillegg hadde VEPRO en stand og solgte varer fra sin kolleksjon, der enkle materialer og gjenbruk er i fokus.
De som var innom Aksdal Senter denne fredagen, traff på svært synlige grønnkledde representanter fra Miljøgruppa, og Besteforeldrene viste igjen med sine røde hatter. Stand’en, som var plassert ved lekeplassen, hadde vareprøver på oppbevaringsposer og fryseposer som er laget av mais og er fullstendig nedbrytbare. Poser til hundebæsj finnes i samme materiale, noe som bør være til ettertanke for de som henger poser med slike etterlatenskaper i trærne eller kaster dem ved turstien. Alternativ til ‘gladpack’ er laget av bivoks, og finnes i forskjellige størrelser. Interesserte fikk med seg en oversikt over hvilke nettsteder som selger produkter som erstatter plast.
HIM hadde levert handlenett som alternativ til plastposer, og via de forretningsdrivende ble disse posene tilbudt gratis til kundene. Mange hadde med seg gjenbruksposer hjem denne dagen!
Besteforeldrenes Klimaaksjon har særlig fokus på hvordan påvirke myndighetene til å iverksette tiltak for å redusere utslipp av klimagasser. De fikk delt ut sine brosjyrer til forbipasserende, og forhåpentligvis fikk de rekruttert nye medlemmer.

De forretningsdrivende i Aksdal Senter er ikke sinker i miljøarbeidet. Plast og papir kildesorteres, og kundene får tilbud om papirposer i stedet for bæreposer i plast. På veggen utenfor Meny-butikken henger en plakat som viser at butikken er et Miljøfyrtårn. Daglig leder Rune Stokkeland forteller at det er en selvfølge for dem å ha fokus på miljø og kildesortering. Matsvinn reduseres ved at de på slutten av dagen legger ut varer fra ferskvaredisken på app’en ‘Too Good To Go’, der varene blir solgt til en rimelig penge.
I det videre arbeidet vil Miljøgruppa fokusere på å rydde strender for plast og annet avfall. Alle kan delta, og du kan bli med ved å kontakte Tysvær Frivilligsentral.
For de medvirkende var aksjonen en suksess, og mange fikk en liten påminnelse om hva hver enkelt kan gjøre for å bidra til en mer bærekraftig livsførsel.