Redaktør Alf-Einar Kvalavåg ser fram til å snakke med Kari Hilde Hodne French om boka hennar «Dødsdømt i Kongo; kampen for friheten». 
Foto: Mona Terjesen
Demostrantane var godt synlege på utsida av Festiviteten. Dei hadde møtt opp frå heile Tysvær.

Fortsatt sju uten plass – kan du hjelpe?

For noen uker siden skrev Tysvær Bygdeblad om lærlingkrisen som preger hele landet. Da stod 14 uten læreplass i Tysvær. Nå er tallet halvert.

– Per i dag har vi 579 søkere med bosted i Rogaland som søker læreplass. 361 av disse er under 21 år. Alle søkere med opplæringsrett har rett på et tilbud om utdanning fra Rogaland fylkeskommune. Tilbudet skal bygge på den skolegangen de allerede har. Når disse søkerne til læreplass ikke får læreplass må fylkeskommunen finne alternative tilbud til dem. Noen får tilbud om skoleplass, og i noen tilfeller oppretter vi egne klasser der de får opplæring i lærefag på skolen. Hva tilbudet til den enkelte blir er ikke avgjort enda. Endelig tilbud kommer i løpet av august/september. Vi håper at så mange søkere som mulig kan få innvilget ønsket sitt om en læreplass! Da stiller vi sterkere for fremtiden med mange nye fagarbeidere i fylket vårt. Bli med å spre budskapet om at vi fremdeles har ungdommer som ønsker seg læreplass og følg med på utviklingen i din kommune, skriver Rogaland fylkeskommune på sine nettsider.

Sju mangler
Da Bygdebladet laget sak om dette i juni, lovet ordfører Sigmund Lier at alle de 14 uten plass, skal ha fått det innen høsten. Frem til nå har halvparten fått lærlingplass, men sju mangler fortsatt. Og de er innen disse fagene;
– Elektrofag 1
– Helse- og oppvekstfag 1
– Restaurant- og matfag 1
– Service og samferdsel 1
– Teknikk og industriell produksjon 3

Tysvær Bygdeblad følger denne saken i neste papirutgave.