Øystein Martinsen og Hallvard Holmen var innom 15 roller i «Stein i lomma». Foto: Riksteateret
Øystein Martinsen og Hallvard Holmen var innom 15 roller i «Stein i lomma». Foto: Riksteateret

Flott publikum, på flott forestilling

«Stein i lomma» var en oppvisning i dialog og raske rollebytter. Hallvard Holmen og Øystein Martinsen imponerte foran et lyttende publikum, med masse ungdommer, i storsalen på Tysværtunet.

Forestillingen «Stein i lomma» er en historie som både har morsomme og mer triste undertoner. Fra sitt ståsted på en filminnspilling i Nord-Norge tar Holmen og Martinsen oss med på en underfundig reise, gjennom et bredt persongalleri, men også gjennom både lette og mer vanskelige tema. I salen et lydhørt publikum med en rekke elever fra den videregående skolen på plass.
– Vi visste det var elever i salen og det var kjekt. Vi håper selvsagt at dette er noe som inspirerer dem på flere måter. Både til å drive med revy, slik vi kommer fra, teater og andre former for drama. I tillegg håper vi de hadde det kjekt og vil komme tilbake til nye stykker, sier Øystein Martinsen.

Viktig del av turneen
Vi møter de to skuespillerne etter en time og førti minutter med «bånn gass». De er lette i pusten og smiler. Nå sitter forestillingen, og det gjør dem tydeligvis svært godt.
– Det har vært dager hvor vi slet med roller og dialekter, men nå sitter det heldigvis. I dag var det kjekt å være på scenen og merke at folk i salen var helt med. Dette er ingen komedie, men en salig blanding av lett humor og en mer alvorlig undertone. Det gjør at en må følge litt med fra stolen i salen. Det er mye som skjer, sier Hallvard Holmen.
– Hva tenker dere om de som er i salen og som er på en slik forestilling?
– Vi blir glade når vi hører at mange unge vil se dette. Vi tror det er en flott forestilling, som gjør at en vil gå mer på teater. Vi bruker humor til å fortelle en alvorlig historie. Så dette er en viktig del av turneen vår, å få være med på det, sier de to.

Innertier
Nå er det med smaken, som baken, men i storsalen var det liten tvil om at stykket under regi av Erik Poppe falt i god jord. Spontan stående applaus etter at det hele var over, viser at mange mener dette var en innertier. Og figurene vi fikk servert på scenen er lette å bli glad i. Det gikk på svensk og dansk, og en brukbar bergensk, men vår favoritt ble «Anne» som mer eller mindre vellykket prøvde å holde orden på gjengen med statister.
Samspillet mellom Holmen og Martinsen var imponerende i seg selv, og mest latter i salen ble det da filmens hovedrolleinnehaver Helena Löftgren prøvde seg på Martinsen.
I de mest triste delene av forstillingen var det sterkt å se hvordan publikum musestille fulgte med på det som skjedde på scenen.

Konklusjonen må bli en flott forstilling for et like flott publikum.

– Helt enig, samstemmer de to skuespillerne som nå skal på turné over hele landet.

Teater

«Stein i lomma»
Hallvard Holmen og Øystein Martinsen
Tysværtunet
179 fremmøtte
1 time, 40 minutter
Regi: Erik Poppe
Stykket er av Marie Jones og er oversatt av Ragnar Olsen
Riksteateret