Søndag kommer skuespiller, forfatter og teatersjef ved Haugesund Teater, Morten Joachim Henriksen til Tysværtunet. Foto: Marit Tvedt
Søndag kommer skuespiller, forfatter og teatersjef ved Haugesund Teater, Morten Joachim Henriksen til Tysværtunet. Foto: Marit Tvedt

Fire begravelser og et bryllup

Søndag kveld vises forestillingen «Fire begravelser og et bryllup» i Storsalen i Tysværtunet.

Av Marit Tvedt

Før selve forestillingen inviterer skuespiller, forfatter og teatersjef ved Haugesund Teater, Morten Joachim Henriksen, til det han kaller «Førsnakk» i Nygaardssalen. Der får vi høre om bakgrunnen for stykket.
Forestillingen har Morgen Joachim Henriksen ruget fram over en periode på 10 år. Den første framførelsen på Teater Ibsen i Skien ble svært godt mottatt, og Riksteatret satte siden opp stykket. Det ble vist 120 ganger rundt om i landet.

– Historien er min egen, forteller Morten Joachim. Jeg hadde en røff oppvekst. Det er bare jeg, bestemor og min søster som ikke har vært vært i fengsel. Teksten ble til over lang tid, og ble skrevet som et forsøk på å forstå meg selv og mitt selvbilde. En intellektuell øvelse i å forstå meg selv, og også hvordan kloke og dumme valg påvirker livet.

Det er en sterk historie, framført uten filter. Vi er med på refleksjoner rundt skyld, anger og misbruk, men også gode stunder. Forfatteren har skrevet sanger underveis, og selv om de ble skrevet på engelsk, framfører han dem på norsk.

Forestillingen settes opp i Tysvær, på Stord og på Bømlo. Det er et nært samarbeid mellom Tysværtunets folk og Haugesund Teater, og Storsalen i Tysværtunet blir ofte brukt som øvingsscene når det er behov for det.