Ragnar Vikshåland er klar til å starte opp grunnarbeidet for ein framtidig truckstop på Eikeskog. 
Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Ragnar Vikshåland skriver nå i en melding at vannet er tilbake på Hamrane og i deler av Førre.

Vannledningsbruddet: – En fortvilet situasjon

Folk fra Tysvær kommune leter fremdeles fortvilet etter vannledningsbruddet som gjør at flere hustander og bedrifter på Hamrane og I Førre er uten vann. – Vi trodde vi hadde funnet feilen, men det viste seg å være feil sted. Det er en fortvilet situasjon, sier Ragnar Vikshåland som er VAR ansvarlig. For kort tid siden fikk 1500 personer melding om at de er, eller vil bli uten vann om kort tid.

I natt fant vi en ledning som var skadet og fikk fikset denne. Klokken 03.00 i natt kunne en dermed pakke sammen. Men i dag morges kom sjokkmeldingen. Førre-bassenget er helt tomt. Det betyr at det er en større vannlekkasje et sted, enn den vi fant i natt.
– Det var fortvilende i hele går, og vi trodde vi hadde funnet feilen i natt. Et rør som var sprukket ble byttet ut og vi hadde håpet at dette var grunnen til at deler av Frakkagjerd var uten vann. Men i dag morges fikk vi den nedslående meldingen om at bassenget øverst i Førre er helt tom. Derfor har vi sendt ut melding til 1500 personer og varslet dette, sier Ragnar Vikshåland.
Han ber nå instendig folk i ytre del av Tysvær om å spare på vannet, der det fortsatt er vann.
– Det er den eneste sjansen vi har akkurat nå. Vi jobber på spreng og har innkalt alle som jobber med dette.
– Er det fortsatt et tilbud om å dusje og hente vann i storhallen?
– Ja, jeg har ikke fått annen informasjon. Når en så stor del av kommunen får et slikt problem håper jeg at folk stiller opp og er med på å spare vann. Jeg kan garantere at vi står på for å fikse dette problemet, sier Vikshåland.
I dag har lesere av Bygdebladet varslet om lite eller ingenting i springen i både Førre, Førresdalen og andre steder i den ytre delen.
Saken vil bli oppdatert her på våre hjemmesider.

Søndag
det var søndag at folk merket at vannet var borte på området Hamrane på Frakkagjerd:
– Vi hadde stor tro på at vi hadde lyttet oss frem til lekkasjen på Hamrane. Vi trodde vi hadde snevret oss inn til ett kumstrekk og vi gravde oss ned der det var størst lydutslag mellom kummene. Det har vist deg at en ventil/sluse ikke holdt tett, og at det er lyd utslag hele veien på disse to kumstrekkene, det vil si vi har 160-180 meter der vi har problemer med å si akkurat hvor bruddet er. Dette skyldes også delvis at bruddet er så stort ar vi ikke får bygget opp vanntrykk i ledningen. Vi graver oss nå ned på anboringen til Vepro, som er et svakt punkt. Dersom ikke lekkasjen skulle være der, har vi bestilt et firma fra Stord med Pipemic, denne kan de skyve inni vannledningen begge veier, for eksempel fra anboringen til Vepro og vi kan lytte inni røret noe som bør gi oss et mer nøyaktig resultat. Vi har forsøkt legge til rette og varsle så godt vi kan, men vi har altså enda ikke full kontroll på dette, sier Ragnar Vikshåland, fagansvarlig VA.

Oppdatert
– Har naboer og de berørte fått noen oppdatering?
– Vi har sendt ut ny varsling til de som mangler vann via varsling24 klokken 19.45.
– Så status er at en ikke finner bruddet?
– Vannbruddet vi varslet om at var lokalisert tidligere, har vist seg vanskeligere å finne enn antatt. Vi har nå leid inn spesial lytteutstyr og jobber videre med å finne og utbedre bruddet så raskt som mulig, vi beklager ulempene dette medfører. Dette er en fortvilet situasjon, men vi har mannskaper som jobber med dette.
– Er skolen og storhallen berørt?
– Nei, det er de ikke. Det er et par bedrifter rundt Vepro og hele haugen på Hamrane som ikke har vann, sier Vikshåland.

Beklagelig
– Vi beklager selvsagt den ulempen dette medfører for de berørte. VA-folkene har stått på siden tidlig i dag, og vi gjør det vi kan for å finne feilen, sier ordfører Sigmund Lier som er oppdatert i saken, og som følger den ut over kvelden.