Henning Aarekol – hvem ville ikke bli glad av å høre denne blide mannen prate?
Foto: Marit Tvedt
Henning Aarekol – hvem ville ikke bli glad av å høre denne blide mannen prate?

– Det er lov å tulle med syke folk også

Hadde han gitt seg over i sorgen over moren, ville hun antagelig kommet tilbake og slått han med en stekepanne. Henning Aarekol deler av egen erfaring under foredraget sitt i «Tunet».

Av Marit Tvedt

Det er LHL Tysvær og Bokn som inviterer Aarekol til å holde foredraget «Leve eller overleve» i Tysværtunet i mars.
Selv om lokalleder Tove Høgemark har sine utfordringer med helsa, så legger ikke det en demper på hennes energi og initiativ. Hun vedgår søvnløse netter, men også de kan brukes til noe konstruktivt. En slik søvnløs natt pønsket hun ut nye ideer til underholdning for medlemmene i LHL.
– Jeg hadde hørt om Henning Aarekol, og tenkte at hans foredrag måtte passe utmerket for våre medlemmer. Før morgenen grydde, var en SMS med forespørsel om samarbeid sendt til sykepleieren, foredragsholderen, motivatoren og EQ-terapeuten. Han takket heldigvis ja, og jeg overdriver ikke når jeg sier at vår «date» ble meget vellykket og fruktbar, sier Tove.

To av samme alen
– Hun lokket meg til å være med på dette prosjektet, jeg klarte faktiske ikke å motstå det. Jeg oppdaget at hun har plenty galgenhumor, og det er helt nødvendig hvis man skal leve med kroniske sykdommer. Og så oppdaget vi at vi er ganske like, vi står for en støyt og tar ikke oss selv høytidelig, forteller Henning.
Akkurat nå er han aktuell med foredraget «Leve eller overleve», som handler om livsmestring. Han sier at han slett ikke har svaret på alt, men at han liker å undersøke flere sider av en sak for om mulig å finne andre løsninger enn de åpenbare.
– Jeg begynte å lure på hvorfor noen som ble syke merkelig nok så ut til å få et bedre liv enn før sykdommen rammet. Og jeg har lurt på hvorfor enkelte som blir innlagt på akuttmottak så raskt tilpasser seg en tilstand av å være sengeliggende …? På den andre siden treffer jeg så mange mennesker som har et fantastisk livsmot, og som klarer å se muligheter der slikt kan være vanskelige å få øye på, sier Henning.

Ikke begrensninger
Når man er syk, kan både en selv og omgivelsene lage begrensninger.
– Man skal aldri høre på begrensninger andre forsøker å dytte på en. Tvert imot, så forteller jeg folk hvordan det går an å takle sykdom. Mange ganger har jeg sett at folk får det bedre etter at de er blitt syke. De ser andre verdier i livet, natur, mennesker, de gir selv lov til å leve langsommere. Det er i livskriser at følelseslivet får kjørt seg, og jeg lurer på om vi må bli syke for å finne livsgleden. Gjennom min egen og andres historier vil jeg vise hva livet handler om i foredraget mitt. Jeg kommer til å invitere gjester som har opplevd sykdom opp på scenen og prate med dem om deres opplevelser, forteller Henning Aarekol.

Latter og galgenhumor
– Det er flott at jeg har fått lov til å herje med folk i salen under foredraget. Jeg mistet min mor tidlig, og jeg vet at hvis jeg ikke hadde tatt meg sammen og fortsatt å leve, ville hun kommet ned hit og slått meg i hodet med ei steikepanne, smiler Henning.
– Godt humør og latter er kjempeviktig. Det er helse i å le høyt fra magen minst en gang hver dag, skyter Tove inn.