Nikolai Astrup (t.h.) helsa på Sveinung Stensland under sitt besøk i Tysvær. Nå åtvarer Høgre-politikaren mot konsekvensar av MDG og SV i ei eventuell regjering.
Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Nikolai Astrup (t.h.) og Sveinung Stensland fra et tidligere besøk i Tysvær. Nå kan de smile av gode lærlingtall.

Grunn til å juble over lærlingtall fra Rogaland

22. januar publiserer Udir endelige tall for andel søkere som har fått lærekontrakt. Rogaland er best i klassen.

Saken gjelder: 22. januar publiserer Udir endelige tall for andel søkere som har fått lærekontrakt. Tallene viser at Rogaland er best og den positive utviklingen på yrkesfagene fortsetter, og at andelen som får læreplass ikke har vært så høy siden målingene begynte i 2011.Det er store forskjeller mellom fylkene i hvor stor prosentandel av søkerne som får læreplass. Det er 19 prosentpoeng forskjell mellom Østfold, hvor lavest andel får læreplass, og Rogaland, hvor størst andel får læreplass. I Rogaland har 81 prosent fått læreplass, i Østfold 62 prosent.

– Dette viser at arbeidsgivere i Rogaland tar ansvar og vi har dyktige elever som kan og vil få lærekontrakt. Tallene gir fremtidstro, sier Sveinung Stensland Stortingsrepresentant (H)

– Regjeringen har satset på yrkesfag og det er særdeles hyggelig å registrere at satsingen har lykkes i hele landet og spesielt i Rogaland.
Vi trenger flere ungdommer som ønsker en arbeidsdag i kjeledress sier stortingsrepresentant Terje Halleland

– Vi er ikke i mål, fortsatt er det søkere som ikke får den læreplassen de ønsker. Vi må derfor fortsette arbeidet med å skaffe flere læreplasser, og næringslivet må fortsette med å stille opp. Det er uansett gledelig at Rogaland er best i klassen, sier Sveinung Stensland, Stortingsrepresentant (H)

Tips for lærlinger

• Tallene viser at den positive utviklingen på yrkesfag fortsetter. I perioden 2015 til 2018 har andelen som har fått læreplass økt med 6,5 prosentpoeng på landsbasis (fra 68% til 74%).

• Sjansen for å få læreplass øker. Andelen søkere som får læreplass har faktisk aldri vært høyere.

• Det å velge yrkesfag har blitt en stadig tryggere vei for ungdom.