Jostein Eikeskog, Finn Schøll og Ola Apeland har blomster og hagestell som felles interesser. Foto: Marit Tvedt
Jostein Eikeskog, Finn Schøll og Ola Apeland har blomster og hagestell som felles interesser. Foto: Marit Tvedt

Finn Schjøll: – Hele Tysvær er som en hage

– Det er nesten noe Vãrmlandsk over naturen her, med lave, grønne koller og varmekjære vekster. Hvor mange sorter Pelargonium har du, forresten, spør Finn Schjøll, Jostein Eikeskog. Har du tatt inn flere av de gamle sortene?

Av Marit Tvedt

– Det er nesten noe Vãrmlandsk over naturen her, med lave, grønne koller og varmekjære vekster. Hvor mange sorter Pelargonium har du, forresten, spør han Jostein Eikeskog. Har du tatt inn flere av de gamle sortene?
På onsdag besøkte den kjente blomstermannen Finn Schøll Ola Apeland sitt Hageland på Raglamyr, hvor vår-lengtende kunder var invitert til hageinspirasjon.
Finn Schjøll fikk i tillegg omvisning i Jostein Eikeskog sitt gartneri på Apeland. Han bruker mobilkameraet aktivt mens han studerer lubne planter som står blomstringsklare i gartneriet.

I kjent stil deler han begeistret sine tanker om hage og planter til Jostein Eikeskog, Ola Apeland og Bygdebladets utsendte:
– Når du skal planlegge en hage, må du se for deg akkurat hvordan du vil ha det. Du må gjerne starte med en mindre del av hagen, og så utvide gradvis. Tenk på farger og sammensetninger. Og du må alltid ha et tre i hagen, det kan brukes som paraply og skygge, og så gir det karakter.
–Og så må du huske at det som er fint med planer, det er at du kan kaste dem hvis du ombestemmer deg! Finn ler høyt.
Finn Schjøll foreslår å ta bilder av hagen om høsten. Da ser man lettere hva som trengs å endres, hvilke planter som passer sammen og hvordan høyden på plantene må tilpasses hverandre.

– Så er det så fint å sammenplante vekster som passer til hverandre. Tenkt deg en pergola med et rosetre som vokser fra den ene siden og en klematis fra den andre siden. Det er vakkert!
Framfor alt, sier Finn Schjøll, skal man ha det hyggelig i hagen. Ikke stresse og slett ikke være redd for å dra med seg litt bøss inn i huset.
– Hage er gøy og hyggelig, avslutter den fargerike blomsterdekoratøren, som forteller at nå er han mye mer opptatt av hage enn av dekorasjoner.