Oppdateringer: Arve Fløysvik, leder av Dommerkomiteen i NFF Rogaland, ledet perfeksjoneringskurset og oppdaterte vel 50 fotballdommere fra Nord-Rogaland på lørdag.
Foto: Morten Salvesen
Oppdateringer: Arve Fløysvik, leder av Dommerkomiteen i NFF Rogaland, ledet perfeksjoneringskurset og oppdaterte vel 50 fotballdommere fra Nord-Rogaland på lørdag.

Seriestart: Ekstra fokus på armbruk

Vel 50 fotballdommere fra Nord-Rogaland fikk lørdag med seg årets perfeksjoneringskurs med Dommerkomiteen i NFF Rogaland. Blant dem flere fra Tysvær.

Regelendringene som ble brukt under fotball-VM i 2018 tas nå inn, med unntak av reglene rundt VAR-teknologi. Disse avventes til det blir besluttet om VAR skal innføres i norsk fotball. Årets presiseringer skal sørge for likere regelanvendelse i fotball. Noe av tidligere praksis er nå lovfestet. Det er ikke nye regler dette året som vil endre fotballen i særlig grad i forhold til i fjor. Nytt av året er at i turneringer som NM og lignende kan det benyttes en fjerde innbytter i ekstraomganger. Kommunikasjonsutstyr mellom lagledere tillates. Dersom spillet stoppes på grunn av drikkepause, så skal den ikke overstige ett minutt. Og begge føtter må stå i bakken ved kast. Ett eller to kne i bakken er for eksempel ikke lov. Ellers er det mindre presiseringer som publikum nok ikke vil merke til forskjell fra før. Fremdeles skal en avvente og se an om spiller i offside involverer seg og deltar i spillet, før regelbruddet idømmes.
Hvert år velger Norges Fotballforbund seg noen områder de vil at dommerne skal ha ekstra fokus på. I år er det å beskytte spillerne, særlig ved taklinger og med ekstra fokus på bruk av albue/arm i luftdueller. Voldsom opptreden som utsetter andre for fare skal medføre utvisning. Om en bruker arm som verktøy eller mulig våpen er også avgjørende for hvilket kort dommeren viser.
Aktsom og ansvarlig opptreden av lagledelse og reservene i teknisk sone er også noe en skal være ekstra oppmerksom på denne sesongen. Det går også på Fair play-hilsen før og etter kamp. Fotball er verdens største møteplass, og dermed også verdens viktigste arena for positive opplevelser. Da er det viktig å samles om et tydelig sett med gode verdier. Fair play handler om det som skjer på og utenfor fotballbanen på alle nivåer. Positive opplevelser begynner med respekt for alle aktørene, reglene, retningslinjene og verdiene.
Dommerkomiteen i NFF Rogaland som Arve Fløysvik fra Djerv 1919 nå er leder av, vil framover jobbe med en del tiltak for å rekruttere flere dommere og beholde flere dommere. Spesielt ønskes flere jenter velkommen til å dømme, og det vil bli arrangert et eget dommerkurs for jenter.