leder i Dyrebeskyttelsen Norge Haugaland, Elisabeth Ellingsen: Privat.
leder i Dyrebeskyttelsen Norge Haugaland, Elisabeth Ellingsen: Privat.

Dumper katten på påskehytta

Frostskader, betennelser og sult med døden til følge. I fellesferier er dette blitt normale funn for Dyrebeskyttelsen Norge Haugaland. Påsken er starten på dumpingsesong av kjæledyr.

Av Lisa Lien

På landsbasis ble rundt 8.000 dyr funnet forlatt i fjor, ifølge Dyrebeskyttelsen Norge. Bare på Haugalandet ble det rapportert over 600 tilfeller.
– Flere av disse kattene får store frostskader. Det er også veldig vanlig med råtne, vonde tenner som gjør at pus ikke klarer å spise, forteller leder i Dyrebeskyttelsen Norge Haugaland, Elisabeth Ellingsen.

Lar katten bo alene på hytta
Ifølge Ellingsen er det i hytteområder det er spesielt høy forekomst av hjemløse katter.
– Mange katter blir funnet på hyttefelt, der folk ikke bor hele året. Vi har hentet inn fire, fem kull, samt ti syke og utmagrede voksne katter, som folk har reist ifra. Vi har også kommet i kontakt med mennesker som har katt boende ved hytten året rundt, selv om de selv ikke er der, forteller lederen i den lokale Dyrebeskyttelsen.
Ellingsen påpeker at en katt ikke kan overleve på egenhånd.
– Dyr må ha jevnlig tilsyn, samt regelmessig mat og vann. Om vinteren må de ha en isolert plass for å sove. Ingen katter kan overleve på kun det de fanger selv, sier dyreforkjemperen.

Reproduserer villkatter i rekordfart
I tillegg til sykdom og skader, fører dumping til økt bestand av hjemløse katter. På bare tre år kan én dumpet hunnkatt utvikle seg til hele 20.000 villkatter. Det bekrefter veterinær, Ingrid Flesland ved Haugaland Dyreklinikk, som kommer med en klar anmodning.
– Alle katter bør kastreres eller steriliseres! Fastslår veterinæren.

Forbudt å forlate dyr
Dyrebeskyttelsen Norge Haugaland minner om § 14 Lov om dyrevelferd, som sier at det er forbudt å forlate dyr i hjelpeløs tilstand.
– Det er straffbart å flytte fra en katt og vi anmelder konsekvent, sier leder i Dyrebeskyttelsen Norge Haugaland, Elisabeth Ellingsen.