Småfuglene får mange nye boliger når det er Åpen Gård på Tveit. Denne dagen får barna være med å snekre sin egen fuglekasse.
Småfuglene får mange nye boliger når det er Åpen Gård på Tveit. Denne dagen får barna være med å snekre sin egen fuglekasse.

Bonde for en dag

Åpen Gård på Tveit er en innertier for små og store; de minste får oppleve dyr, maskiner og tradisjonelle aktiviteter, og de voksne koser seg med å se at deres etterkommere finner glede i det som gledet dem som små.

Av Aashild Hettervik

Tveit Gård har en magisk tiltrekningskraft på folk i distriktet. Når den storslagne gården åpner dørene og inviterer inn til gards, trekker folk fra fjern og nær som en magnet inn til Nedstrand. På det meste har det vært opp mot 5000 besøkende på denne dagen, de siste årene har det jamnet seg ut til cirka 1500.
– Ja, det er mer enn nok å hanskes med i disse dager, skoggler Tårn Ubøe. Han er leder i Tysvær Bondelag, som sammen med Tveit Gård, 4 H, Haugaland Skogeierlag og Tveit Videregående Skole, steller i stand denne populære dagen.
Søndag 26. mai slår han og alle de andre i dugnadsgjengen dørene opp, og ønsker alle velkomne til Åpen Gård for 28. år på rad.
– For oss bønder er dette kanskje den travleste tiden på året; alt skal gjøres på noen hektiske uker, nikker Ubøe.Men for han og medlemmene i Tysvær bondelag har denne dagen blitt en del av den årlige vår-stria; alle vet den kommer, og alle står på for å få den i havn.
– I år, som i fjor, blir det muligheter for barn og unge å hilse på gårdsdyr, snekre fuglekasser og delta i tradisjonelle aktiviteter. For de voksne blir det håndtverksmesse med blant annet flere lokale matprodusenter, bål-kaffi, kafè-mat og mye spennende å se på. Skogeierlaget sørger for at barn som kommer den dagen får med seg en liten granplante hjem, sier Ubøe.
Årets nyhet på Tveit Gård er den store, runde hallen. Her får barn og voksne møte gårdsdyra i sitt rette miljø. I skrivende stund er arbeidsfolk i full sving med å ferdigstille hallen, slik at den står ferdig til den store dagen.
– Åpen Gård er en mulighet for oss til å vise fram det som vi bønder kan, og setter pris på; husdyr, en velstelt gård og god dugnadsånd. Vi syns også det er stas å få vise fram skolen og elevene som går der; skolen betyr mye både for oss bønder og for lokalsamfunnet, sier Ubøe.