Denne ringen fra jernalderen ble funnet på Topnes Gård i høst, og blir av Arkeologisk Museum betegnet som et unikt funn i Norden. 
Foto: Arkeologisk Museum
Denne ringen fra jernalderen ble funnet på Topnes Gård i høst, og blir av Arkeologisk Museum betegnet som et unikt funn i Norden.

Gullring fra romertiden funnet på Topnes Gård

I september 2018 ble det funnet en gullring på gården til Kåre Topnes i Nedstrand. Funnet ble gjort ved hjelp av metalldetektor, og det skulle ta noe tid før ringens alder ble bestemt.

Av Marit Tvedt

Ringen måtte sendes til Arkeologisk Museum i Stavanger, og denne uka kom svaret fra Sverige, fra Kent Andersson, den øverste ekspertisen på forskjellige typer gullfunn i Norden. Han skriver:
«Vilket spännande fynd. Den ser ju antik ut så en datering till romersk järnålder är ju sannolik. Det finns ju bara några stycken romersk fingerringar i Norden. Den här har ingen motsvarighet bland dem.»

Unikt funn
Altså: Arkeologisk Museum har datert ringen fra jernalder/eldre jernalder mellom 500 år før til 500 år etter Kristi fødsel. Og blant de får ringene som er funnet, er denne unik.
Ringen beskrives som følger: Det er en gullring med smykkestein av karneol. På selve steinen er det inngravert symboler fra gresk mytologi. Gullet er bløtt og ornamenteringen er slitt. Det er tydeligvis en mannsring, og vekten er 9.9 gram.

Grunneier
Kåre Topnes eier gården der ringen ble funnet.
– Jeg er interessert i historie, og siden jeg lever på en gård som har vært i slektens eie siden første del av 1800-tallet, er det spesielt å finne slike gjenstander, forteller Kåre Topnes.
Det var Haugaland metallsøkerklubb, «Beep and DiG» som fang ringen i høst. De har gått fram på forbilledlig måte med å kontakte grunneier og skaffe seg tillatelse til å lete før de satte i gang.
– Det er utrolig spennende, sier Topnes. – Jeg satte den på fingeren min, og det gav meg en veldig spesiell følelse. Jeg kunne kjenne at dette var ekte vare. Den har jo fått en slags affeksjonsverdi for meg, men jeg er sikker på at den blir godt ivaretatt.