Marit Lothe, Johnny Liadal og Bjørg Rørtveit gleder seg til bLEST 2019.
Marit Lothe, Johnny Liadal og Bjørg Rørtveit gleder seg til bLEST 2019.

Disse er klare for bLEST Litteraturfest 2019

Litteraturfestivalen i Tysvær går av stabelen fra 6.-10.november, og det er så langt mange flotte forfattere som har takket ja til å komme.

Her er listen over de som er klare:

Aage Storm Borchgrevink. Han har en rekke utgivelser bak seg, både sakprosa og skjønnlitteratur. For En norsk tragedie (2012) fikk forfatteren prisen for årets beste sak-prosabok. I oktober kommer boka Giganten, om Statoil og det norske oljeeventyret. For første gang fortelles historien om Statoil i bokform.

Agnes Ravatn. Forfatter bosatt i Sveio og aktuell med romanen «Dei syv dørene». Skal bokbades av elever på Skeisvang videregående skole.

Ali Dorani, en ung prisvinnende iransk satiretegner som er kjent under pseudonymet Eaten Fish. Han ankom Stavanger gjennom ICORNs program for forfattere og kunstnere, etter å ha levd fire år i flyktningleiren på Manus Island. Han er bLEST sin festivalutstiller og onsdag 6. november åpner han utstilling i Tysværtunet kulturhus.

Anders Totland, forfatter fra Kvinnherad og skriver bøker for alle aldersgrupper og i flere sjangere. Skal turnere med «Den norske slavehandelen» i barneskolene og besøke eldresentre med «Engler i snøen». Aktuell med romanen «Vintertonar».

Anne Sverdrup Thygeson, forsker og forfatter av «Insektenes planet» som ble utgitt i fjor og «Insektenes hemmeligheter» som kommer i høst. Hun vil formidle for barn og for voksne i Tysværtunet kulturhus.

Axel Rios, chilensk kunstner bosatt i Tysvær. Har illustrert Veronica Salinas siste bok «Å møtes gjennom litteraturen».  Sammen stiller de ut illustrasjoner og tekst fra denne boka i biblioteket i Tysværtunet.

Ellen Marie og Margrethe Miljeteig. Søstrene Miljeteig lager smykker, kosedyr, bruks- og pynteting og gir ut bøker. Til bLEST og Husflidslaget kommer de med boka «Skinn og lær – gjenbruk, interiør og tilbehør».

Elisabeth Helland Larsen. Barnebokforfatteren, som også er skuespiller og klovn, skaper magi når hun leser fra boka «Jeg er klovnen» og viser barna hvordan de kan sjonglere og balansere. Hun skal også bokbades av barn på om boka «Thipi og den store klassefesten».

Eva Isachsen, interiørkonsulent og medforfatter av boka «Ryddeglede». Skal holde foredrag om rydding og interiør i et privat hjem under bLEST sitt program-konsept: «Over dørstokken». I år er det Ingvild Myklebust som åpner dørene til sitt 100 år gamle hus.

Geir Tangen. Krimforfatter fra Øystese i Hardanger, bosatt i Haugesund.  Skal bokbade Unni Lindell i Tysværtunet kulturhus.

Gerd Stolsmo . Forfatter av boka «Fotballmamma – slik oppdro jeg verdens beste fot-ballsøstre.» Samarbeid med de lokale fotballklubbene som har gått sammen om å satse på kvinnefotball.  Gerd Stolsmo har bakgrunn som fotballspiller på elitenivå for Trondheims-Ørn og moren til Ada og Andrine Hegerberg, begge fotballspillere i franske toppklubber.

Hartvig Waage. Redaktør av Vingespenn og leder av Tysvær Historielag. Medarrangør av «Kortreist bLEST som er bLEST sin nye lokalhistorisk «minifestival»

Inger Postvoll. Lokal barnebokforfatter som debuterer som voksenbokforfatter med boka «Rullatorgjengen». En actionfylt, roman om og for den voksne garde.

Ingar Sletten Kolloen. Ingar Sletten Kolloen er tidligere journalist og redaktør og en av Norges mest kjente forfattere. Han er oversatt til en rekke språk og har vunnet hundretusener av lesere med sine kritikerroste biografier om Tor Jonsson, Knut Hamsun, Joralf Gjerstad, dronning Sonja og Ingrid Espelid Hovig. Til bLEST kommer han med Vi må ikke falle, som er første bind av hans nye serie Under krigen – den store fortellingen om menneskene som levde under tysk okkupasjon.

John Harald Log. Lokal forretningsmann ansatt i tysværfirmaet Steinsviks kontor i Vietnam gir ut en bok med små tekster og bilder fra hverdagslivet i Hanoi. #Hvahardupåknallerten viser alt man kan frakte på en knallert og er en hyllest til folkene i landet.

Line Renslebråten. Forfatter, illustratør og fabeldyrmaker- aktuell med «Under Polarisen» og «Virkelighetens monstre». Hun skal besøke skoler, ha formidling i bibliotek og holde kurs for barn og ungdom der de lærer å lage monstre.

Linn Isabel Eielsen. Musiker, slampoet og tegneserieskaper fra Haugesund.

Med et stort repertoar av egenkomponert musikk og en sjarmerende scenetilværelse inviteres publikum inn i livet til en relativt tilfeldig ungdom, med relativt mye på hjertet. Deltar på åpningen av bLEST onsdag 6. november.

Maria Orieta. Låtskriver, gitarist og sanger med argentinsk bakgrunn bosatt i Oslo. Deltar med gitar og sang på familieforestillingen «Vi har ni liv» i Tysværtunet kulturhus sammen med Veronica Salinas.

Michael Stilson, forfatter av «Bare spille ball» som vant årets U-pris på Lillehammer. Den tidligere fotballspilleren skal turnere i ungdomsskolene i Tysvær og i Haugsund.

Ole Didrik Saugstad. Forfatter og barnelege som deltar på temakveld i regi av Normisjon. Kjent for å ha gitt de aller minste en stemme i debatten om «sorteringssamfunnet». Biografien hans handler om kampen for medisinske sannheter, sin kristne tro og oppvekst.

Sigbjørn Johnsen. Tidligere finansministeren har forvaltet svimlende summer, men livet har lært ham at de største gledene finnes i de nære ting. Boka hans «Det beste i livet» gis ut i høst, og det er livsvisdom og de nære ting han vil snakke om under bLEST.

Sigrid Sollund. Dagsnytt 18 programlederen gjorde suksess med boka «Hersketeknikker» i 2017. Nå kommer hun med boka «Skikk og bruk – enkel folkeskikk for moderne mennesker» som på en varm og morsom tone viser leser og publikum veien til et litt høfligere liv.

Tom Roger Aadland. Rockepoeten Tom Roger Aadland kommer opprinnelig fra Bjoa, men er nå bosatt i Oslo. Han har gitt ut sju soloalbum. Er kjent for radiolåter som «Min beste ven på ein dårleg dag», «Eg må ha deg» og «Like til mi dør». Til høsten er han aktuell med sitt første livealbum, innspilt i Oslo Konserthus.

Tore Kvæven. Sauebonden, læreren og forfatteren fra Sirdal vant Brageprisen i 2018 for romanen «Når landet mørknar». Torsdag 7. november kommer han til Tysværtunet for å fortelle den fascinerende romanen om kjærlighet, hevn og naturens og menneskenes kraft.

Unni Lindell. Norges mestselgende krimforfatter kommer til bLEST sin åpningsdag der hun vil bli intervjuet av krimforfatter Geir Tangen. Lindell ble i april tildelt Rivertonprisen for boka «Dronen» som ble kåret til beste norske krim i 2018.

Veronica Salinas. Forfatter, dramatiker og skuespiller med argentisk bakgrunn. Hennes siste bok «Å møtes gjennom litteraturen» handler om hvordan man kan bruke litteratur i integreringsarbeidet. Boka er illustrert av Axel Rios. Veronica vil ha flere typer oppdrag i Tysvær.

– Listen er ikke endelig og det kan fortsatt dukke opp flere gjester. Det er ennå lenge til festivalstart og programmet er langt fra klart, påpeker Johnny Liadal.