Hele gjengen samlet. Foto: 4H
Hele gjengen samlet. Foto: 4H

«Det er dejlig å være norsk 4H-er på Bornholm»

Når man tenker på å reise til Danmark, hører man melodien og slagordet fra reklamekampanjen som skulle lokke oss nordmenn til å oppleve røde pølser, smørrebrød, Legoland, Den lille havfruen, Tivoli, med mer: «Det er dejlig å være norsk i Danmark».

Danmark har også mer å by på. I år arrangeres den nordiske leiren til 4H, som åpnet lørdag 20. juli og varer til lørdag 27. juli. Over tusen er påmeldt. 847 er fra Norge, og av disse er 123 fra Rogaland. 2 medlemmer fra Fjordsol 4H, Mikal S Helle ( 14) og Sigfrid S Kristjansdottir ( 17), er blant de mange som legger deler av sommerferien sin til 4H-leiren på Bornholm.

Nordisk leir
Nordisk leir og 4H Norge sin landsleir arrangeres annet hvert år. For mange 4H-ere er den ukelange teltleiren årets 4H-høydepunkt. Nordisk 4H-leir er en sosial, aktiv og morsom uke som samler 4H-ungdommer fra hele Norden. I år har også deltakere fra 4H i Latvia og Estland blitt invitert til leiren.

Leiren er i nærheten av tettstedet Østermarie på den danske øya Bornholm, som ligger i Østersjøen, et stykke øst for København og sør for Sverige.

Temaet som årets arrangør har valgt er ”Community across Borders”, som handler om at hele verden bør stå sammen og bygge et samfunn på tvers av landegrensene for å gjøre verden til et tryggere og hyggeligere sted for alle.

I den forbindelse inviterte 4H Rogaland “IFYE-ene” til vårt tun, den ene kvelden. En “IFYE” er en utvekslingsungdom som er med i 4H eller tilsvarende bygdeungdomsorganisasjon. “IFYE” står for International 4H- Youth Exchange. Ungdommene som var med kom fra USA, Canada, og Taiwan. De fikk lære om fylket vårt og det ble arrangert “Rævkrok- konkuranse”. Stort engasjement og mye latter og høye “heia-rop”.

Ikke bare alvor
Selv om årets tema gir rom for refleksjoner, er leiren fylt med kjekke aktiviteter og turer. I tillegg til fellesaktiviteter og underholdning, har hver deltakerne valgt to aktiviteter av flere alternativer. Eksempler på aktiviteter er rappellering ned en 25 meter høy fjellside, deltakelse på rovfuglshow, seiltur ved Christiansø, eller å spille fotballgolf.

Dette er min første store leir sier Mikal S Helle. Som aktivitet valgte jeg rovfuglshow.. Det var så kjekt at jeg angrer på at jeg ikke valgt den aktiviteten begge dagene. Den andre aktiviteten jeg valgte var fotball golf, det og var ganske kjekt, men det ble veldig varmt.

Sigfrid er derimot godt bevandret i det å delta på store leirer. Hun var med på Nordisk leir på Kalnes videregående skole i Østfold i 2017, og landsleir som ble holdt på Øksnevad i Klepp kommune i 2018. Hun er i dag leder i eget klubbstyre og er med i fylkesstyre for 4H Rogaland. Av aktiviteter i år valgte hun minigolf og fornøyelsesparken Brændegårdshaven. Hun synes minigolfen var veldig kjekk og hun koste seg i fornøyelse parken.

Sigfrid og Mikal