Ingeborg Baustad (62) og Tor Øiseth (64) fra Nedstrand har aldri seilt så langt tidligere, men nå er de på tur verden rundt.
Ingeborg Baustad (62) og Tor Øiseth (64) fra Nedstrand har aldri seilt så langt tidligere, men nå er de på tur verden rundt.

Fikk du med deg denne?: Reiser jorda rundt

Ingeborg Baustad (62) og Tor Øiseth (64) fra Nedstrand har aldri seilt så langt tidligere, men nå er de på tur verden rundt.

Av Mona Terjesen

Mange snakker om det, men få gjør det. Det gjelder ikke disse to…
Snart 30 år
Ingeborg er organisasjonspsykolog, med egen konsulentvirksomhet. For syv år siden flyttet hun og mannen Tor – nylig pensjonert skipsingeniør, tilbake til Nedstrand. Ingeborg er derfra, mens Tor er fra Oslo.
De to har vært gift i snart 30 år og er for tiden på sitt livs eventyr.
– Tor har helt siden tidlig ungdom hatt en drøm om en jordomseiling, en drøm som etterhvert ble til en plan. Hvordan drømmen om en langtur med seilbåt oppstod er vanskelig å svare på, men en kombinasjon av gleden ved å seile og lysten til å se og oppleve steder utenfor allfarvei har klart vært medvirkende, forteller Ingeborg.

Frihetsfølelse
Noe av det paret gleder seg mest over ved å være på denne turen, er å ikke måtte kikke på klokka.
– Det å bytte ut en hektisk hverdag på jobb med en tilværelse med god tid der vær og vind faktisk bestemmer det meste er noe vi har sett frem til. Da pensjonistavtalen med arbeidsgiver tidligere i år gikk i orden, kunne planen settes ut i live, og de praktiske forberedelsene kunne for alvor starte.
Ingen av oss har seilt så langt tidligere, og vi vet ikke helt hva vi har begitt oss ut på. Vi har seilt mange ganger mellom Oslo og Nedstrand, hatt noen turer over Nordsjøen til Shetland, og vi har seilt med leide båter i Karibia, men dette blir noe helt nytt og spennende, forteller de.

Oppgraderte båten
Båten de reiser med heter Zappa, og er en Hallberg-Rassy på ca 14 meter (45 fot), bygget på Orust i Sverige i 2008.
– En solid og traust båt, en «sjøens Volvo». Fra vi kjøpte den brukt i 2012 har den gradvis blitt oppgradert med tanke på jordomseiling, og vi har da spesielt lagt vekt på sikkerhet og komfort i det som i lange perioder vil være hjemmet vårt. Her har vi blant annet to bad, kjøl og frys, vaskemaskin og «vannmaskin» som lager ferskvann av sjøvann, sier Ingeborg Baustad.

Flere etapper
Turen startet den den 23. juni fra Strømstad i Sverige og gikk sørover i Kattegat ned til Kiel, gjennom Kielkanalen og ut i Nordsjøen. Fredag 12. juli, da vi var i kontakt med dem, var paret i Ijmuiden I Nederland (rett vest for Amsterdam), og neste etappe som startet dagen etter, gikk turen videre sørover til Cherbourg i Frankrike og deretter til de engelske kanaløyene.
– Så skal vi videre over Biscaya-bukta, og det bør helst skje før midten av august for å unngå høststormene der. Deretter Nord-Spania (Galicia) og Portugal, der vi planlegger å besøke Porto, Lisboa og Lagos. Der legger vi igjen båten i noen dager mens vi flyr hjem blant annet for å gå i konfirmasjon og for min del å jobbe noen dager, kommenterer Ingeborg.

«Atlantic Rally for cruisers»
Etter Portugal seiler de via Madeira til Kanariøyene der de kommer til å være en drøy måned.
– Den 10. november starter vi sammen med over 200 andre båter i seilasen «Atlantic Rally for cruisers» som går over til Karibia. Vi skal seile sammen med 90 andre båter i en klasse som går via Kapp Verde til St. Lucia i Karibia, en seilas som tar rundt tre uker, inkludert 4-5 dagers opphold på Kapp Verde. På turen over Atlanteren blir mannskapet økt med tre personer slik at vi blir fem ombord til å dele på vaktene. Blant annet nevø Hans Jørgen og niese Birgitte som begge er erfarne seilere. I tillegg vår venninne Bente som mønstrer på som stuert, forteller paret.

Fantastisk opplevelse
Tor og Ingeborg planlegger å seile rundt i Karibia frem til april neste år.
– Da starter stormsesongen der, så vi legger vi båten på land på Grenada og reiser hjem for noen måneder. Når høsten kommer reiser vi ut igjen og fortsetter seilasen videre vestover, gjennom Panamakanalen og ut i Stillehavet. Erfarne langturseilere sier at det er der de beste opplevelsene kommer, så hvor lenge vi blir der og nøyaktig hvor turen går videre har vi ikke bestemt enda. Vi kommer til å drive «etappeseiling», dvs. legge opp båten og ta noen måneder hjemme, så hvor lang tid hele rundturen vil ta vet vi ikke enda. Vi har god tid!, fastslår de.
Ingeborg vil kombinere seiling med jobb og har en kollega som følger opp utvalgte kunder når hun seiler.

Interesserte kan se hvor Ingeborg og Tor befinner seg på appen «MarineTraffic», søk etter båten Zappa.