Flyskam – kjøttskam – bilskam – båtskam

Dette er ord som har dukket opp i media med jevne og ujevne mellomrom..

Ord som forteller oss at vi skal skamme oss hvis vi flyr, spiser kjøtt kjører bil eller kjører båt. Enkelte politikere gjør det de kan for at vi skal føle skam. Tenke seg til at vi skal skamme oss over å leve! Hva blir det neste vi skal skamme oss over? Blir det pusteskam? Vi puster jo ut CO2. Kanskje vi må belage oss på mindre pusting i framtiden, i alle fall på utpust. Mulig vi også må redusere trening og aktiviteter som medfører mye utpust. Eller skal vi tildele mennesker kvoter til utpust? Jeg puster i dag og naboen min puster i morgen? Skal vi videre plassere folk i skammekroken hvis de kjører, spiser eller puster? Hvilken straff vil passe?
Slik kunne jeg fortsatt med å være mer og mer useriøs, men jeg stopper her!
Selvsagt er jeg også opptatt av miljø og forurensning. Men jeg kjører bil, spiser kjøtt, drar ut på sjøen og puster hver dag uten å skamme meg.
Vi kan alle være med å bidra i kampen mot forurensning og miljøvern. Men vi kan kanskje se det i en større kontekst. Norge med sine 5,3 millioner innbyggere er ikke mer enn en middels stor by eller forstad internasjonalt sett. Vi kan ikke løse alle verdens miljøproblemer, men vi kan bidra. Iflg miljømyndighetene skal vi nå målene våre innen 2030. Den som lever, får se. La oss kutte ut alt prat om skam, og heller se hva vi kan gjøre med plastproblemet. Der produseres mer enn 300 millioner tonn plast i verden hvert år. Av dette havner 22.000 tonn i havet. 70% av dette synker og blir liggende på havbunnen, og det kan ta flere hundre år før det løses opp. Her kan alle bidra,
• Ikke kast plastavfall i naturen eller på gata
• Ikke kast sigarettsneiper på gata. Disse inneholder plast, utrolig nok.
• Ikke kast ting som ikke høre hjemme i toalettet
• Sikre løse gjenstander når det blåser slik at de ikke havner i havet
• Ikke kjøp produkter som inneholder mikroplast (se etter Svanemerket)
Høres dette krevende ut? Jeg har nemlig ett punkt til.
Ønsker nemlig at du skal være med på dugnader, oppsamling av søppel, deriblant plast!
Kanskje vi bør starte med holdningskampanjer angående plast i naturen eller sagt på en annen måte : plast hører ikke hjemme i naturen!
Fortsatt god sommer uten skam

Atle Fiskaaen
Førresfjorden