Kommuneoverlege Mariann Eintveit Lie 
Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Kommuneoverlege Mariann Eintveit Lie Foto: Alf-Einar Kvalavåg

Kommuneoverlegen: – Tilbake til en ny annerledes hverdag

Jeg håper påske dagene har gitt flere et nødvendig pusterom.

Vi har nå i over en måned levd i en annerledes hverdag med ulike restriksjoner. Også lokalt ser vi at tiltakene har hatt effekt.
Det følte surrealistisk ut når samfunnet delvis stengte ned. I det Erna Solberg sa «skolene stenger», kom det en hagelbyge over kommunen her. Vi kommer til å huske disse dagene lenge, hvor var du når barnehagene og skolene stengte?
Folk flest har vært solidariske og begrenset sosial omgang, med hensyn til fellesskapet. Det er fint å se. Nå må vi utfordre oss selv igjen. Samfunnet skal gradvis åpne, men vi vet ikke hele omfanget av hva dette kan føre til. Barna våre skal igjen møte sine klassekamerater. Barn er barn, og nei, de vil ikke klare å holde avstand til hverandre til enhver tid. De er barn. Men andre smittevernstiltak skal iverksettes også. Barnehagene og skolene har nok aldri hatt høyere fokus på smittevern enn det de har nå.

Vi kan alle kjenne på usikkerheten rundt situasjonen vi er i

Vi kan alle kjenne på usikkerheten rundt situasjonen vi er i, det er naturlig, så må vi jobbe med å ikke la disse tankene få for stor plass og heller la bekymringene føre til en motivasjon på å følge andre smittevernstiltak. Fremdeles hyppig håndvask. Ikke oppsøke store folkemengder. Ute heller enn inne. Alle i familien trenger ikke gå på butikken samtidig. Ikke gå til frisøren når vi er litt syke og holde barna hjemme når de ikke er helt i form. Selv om samfunnet åpner litt, må vi ha fokus på dette i måneder fremover, men det er fremdeles midlertidig. Å finne den gylne middelvei er vanskelig. Noen syns det blir gjort for mye, andre for lite. Slik er det å være menneske, vi er forskjellige, det er flott og vanskelig på samme tid, men nå står vi sammen i denne situasjonen.

Vi pratet tidligere om været når vi møtte hverandre, nå prater vi om korona. Å koble av fra korona er viktig. Ikke koble av på smittevernstiltakene, men fylle hodet med annet enn å se på smittetallene og høre på alle de ulike ekspert meningene. Prate om andre ting. Høre på musikk. Ta en treningstur. Bare ha oppmerksomheten andre steder, i slik livet var i 2019. Ikke glemme andre kriser i verden. Èn verden, èn helse.
Vi har tidligere oppfordret til å «Ta Kontakt». Fremdeles ser vi at mange unngår å ta kontakt med fastlegen sin, eller at noen tar kontakt for sent. Har du eller noen nært deg det tungt, ta kontakt. Har du andre helse problemer enn korona, ta kontakt. Legekontorene har et høyt fokus på smittevern nå og vi oppfordrer igjen til å «ta kontakt» dersom du kjenner på noe nytt.
Tv2 viste en eldre svensk dame lime to ski staver sammen på rullatoren sin, dette for å tydelig vise at forbipasserende skulle holde 2 meter avstand fra henne. Det lages lokalt smittevernsutstyr og det arrangeres online spill-kvelder. Idrettslag finner alternative og digitale løsninger. Det er mange kreative sjeler der ute, fortsett kreativiteten.

Samfunnet forbereder seg på en gradvis åpning, men smittevernstiltakene og engasjementet må vi holde på videre for at dette skal fungere.

Hilsen kommuneoverlege, Tysvær, Mariann Eintveit Lie