I Kulturskolens vanlige hverdag får elevene undervisning, og de får opptre på små og større arrangementer. Det er god øvelse i å stå foran et publikum, både når det gjelder å presentere hva de har lært og å mestre egne konkurransenerver.
I flere måneder har de vanlige arenaene vært stengt. Ikke har man kunnet arrangere skolekonserter, og heller ikke har man kunnet delta på andre arrangement.
Elevene har savnet å være på scenen, for alle småforestillingene som blir satt opp gjennom året, har gått med i korona-stengte skoler og -lokaler. Vårkonsertene har det derfor ikke blitt noe av, og neste sjanse til opptreden blir ikke før tidligst til jul.
Derfor har kulturskolens ledelse prøvd å finne andre arenaer der de unge kan formidle sin spilleglede og få opptre for andre.
Mari O. Nymoen er inspektør ved Tysvær Kulturskole, og hun har vist seg å være en kreativ sjel også tidligere. Nå var det rett tid til å ta i bruk denne egenskapen igjen.
Ikke hodeløs
«Det er bedre å være hodeløs enn rådløs», sa de gamle, og rådløs er så visst ikke Nymoen.
– Jeg tenkte at det var synd at elevene, som er så flinke til å øve og liker så godt å gjøre noe sammen, ikke hadde anledning til det. Jeg syntes at det var for galt at de ikke fikk spille for andre eller for hverandre før sommeren.
Dermed fødtes ideen om et alternativt arrangement. Mari forteller om prosessen:
– Vi bestemte oss for å lage et talkshow med kulturskoleinnslag uten publikum, og så filme hele arrangementet. Vi har aldri forsøkt oss på et talkshow tidligere, så jeg tenkte i god Pippi-ånd, at dette får vi nok til.
Selveste Storsalen
På Tysværtunet Kulturhus sine nettsider foregår nå Blirbra-festivalen, som er et digitalt kulturarrangement med ukentlige sendinger. Det er Erlend Bjelland, en profesjonell filmskaper som setter opp, filmer og redigerer filmene som sendes.
Han ble også benyttet i Kulturskolens oppsetning, og det betydde profesjonell hjelp til filming, lyd og lys, og redigering av talkshowet. Kulturhuset sin egen Håvard Rasmussen var også med og sikret god lyd under opptakene. Sammen satte de opp studioet i Storsalen i Tysværtunet, og ikke mindre enn tre kameraer var i bruk under innspillingen.
Den 27. mai stilte de forventningsfulle elevene opp i Storsalen i Tysværtunet. Det var spennende, for her traff de profesjonelle folk med supert utstyr. Tiden var inne for en helt ny opplevelse, der selvsagt alle pålagte smitteverntiltak var ivaretatt.
Ti elever skulle være med, og det var lagt opp slik at hver elev skulle være med på ett innslag hver. Til sammen var det seks innslag med barn i alderen 9 til 18 år.
– Den 18-åringe pianisten er fortsatt elev ved kulturskolen, og har ikke tenkt å slutte med det første, smiler Nymoen fornøyd.
De unge utøverne bidro med forskjellige innslag, alene eller sammen, noen danset, andre framførte et stykke på instrumentet sitt. Mari Nymoen hadde rollen som programleder, og intervjuet barna før de gjorde sin opptreden. Hun forteller fra opptaket:
– Det mest spesielle med dette showet var at vi la det opp som et talkshow, som kanskje er et mer voksent konsept. Vi startet med å sitte i sofaen og snakke med hver elev, slik fikk vi vite litt mer om den enkelte og hva som skulle framføres. Det var fint, for i den vesle praten ble vi bedre kjent, og jeg mener at det hjalp til å roe nervene til de mest nervøse. Noen av elevene hadde med seg sine instrumental-lærere, og det ga nok trygghet til unge utøvere. Jeg tror at elevene likte å være med på eksperimentet, de var så naturlige og fine på scenen.
Framføring på storskjerm
Mari forteller at hun var litt nervøs på forhånd.
– Det var slik at vi alle gjorde ting vi egentlig ikke kunne. Og så gikk det så bra. Jeg tror at både elevene, våre tekniske hjelpere og foreldrene var kjempefornøyde med forestillingen. Nå er jeg spent på hvordan regissøren vil presentere forestillingen på filmen, og hvordan overgangen mellom samtaler og opptredener blir. Jeg har ikke sett filmen ennå, og jeg er veldig spent på resultatet.
Først skal filmen vises på Tysværtunets nettsider førstkommende fredag. Samtidig legges den ut på Kulturskolen sin Facbook-side og nettsiden. Opptaket skal publiseres til alle barneskolene i kommunen, slik at alle 1. og 2. klassingene får sett den. Tanken er at filmen kan vises på storskjerm i klassene.
Mari ler:
– Det er mye rart å finne på når man forsøker nye veier. Skulle jeg ha gjort dette selv, ville redskapet vært mobilen min, og resultatet ville sett helt annerledes ut. Jeg er kjempeglad for at vi fikk med oss så flinke folk til å hjelpe oss.