Ellen S. Ydstebø, Malene Bergeresen Bakken, Julia Amelie Mølstre og Sanna Amdal Løvereide deltok i klassen lag NM.

Norgesmestre etter nervepirrende sluttspurt

Lokale ryttere tok kraftig forseg av NM-gull under NM distanseridning I helgen på Øksnevad.

Av Ellen Annette Gutubakken

Indre Haugaland Ryttersportklubb hadde 4 hester til start i NM 80kilomter i distanseridning som ble avholdt ut fra Øksnevad landbruksskole, og ut mot Borestranda.
Ellen S. Ydstebø, Malene Bergeresen Bakken, Julia Amelie Mølstre og Sanna Amdal Løvereide deltok i klassen lag NM. De utgjorde 2 lag, hvor Julia og Sanna tok GULL og Ellen og Malene tok Bronse knappe 5 min bak Lund Kjøre og ride lag som tok sølv. I tillegg til lagkonkurransen startet Malene, Julia og Sanna NM junior klassen, hvor Malene tok GULL! Julia og Sanna kom på henholdsvis 5 og 6 plass. I 50 km klassen var Helene Vermundsen til start, men hun ble dessverre eliminert i sluttkontrollen grunnet halthet.

Det var høy luftfuktighet, noe som gjorde det krevende for både hest og rytter og holde seg hydrert. I tillegg ble det satt et høyt tempo ut fra andre etappe og konkurransen tilspisset seg blant de 21 rytterne til start! Malene med araberblandingen Cortez, og Ellen med araber hesten Shahname hadde som taktikk at Malene skulle legge seg med tetgruppa, mens Ellen skulle ligge litt lengre bak i feltet og safe. Julia på araber hesten Kashmir stilte lag sammen med Sanna på araberen Ehtrod, de hadde en litt annen plan en sine klubbveninner. De skulle følge tet så lenge det var ok tempo, for deretter og slippe når tempoet økte for mye for å ikke risikere eliminering. Ved høyere fart jo høyere sannsynlighet for å ryke ut i veterinærkontrollene som er underveis og etter rittet. Alle hestene som går 8 mil, blir sjekket nøye av 2 veterinærer 4 ganger i løpet av rittet. Dette er for å sikre at hestene er godt ivaretatt og i god nok form til å klare neste etappe.

Malene Bakken/Cortez kom i mål i full spurt mot Kaspara Grude/ Noah fra Gyland hestesportlag, kun et hestehode foran! I distanse må hesten godkjennes i veterinærkontroll innen 30 min etter målgang for å bli den endelige vinner! Etter 25 nervepirrende minutter kunne jubelen slippes løs i Indre Haugaland leiren! Klubben har fått sin første norgesmester! Malene hadde en ridetid på 4 timer og 16 minutter, og en gjennomsnittshastighet på nesten 19 km/t.

Kun en snau halvtime etter vinneren kom Julia/Kashmir og Sanna/Ehtrod hånd i hånd over målstreken, og etter en kjapp veterinærkontroll var det et faktum; Indre Haugaland Ryttersportklubb stakk også av med lag seieren i NM!! Lag vinnerne hadde en ridetid på 4 timer og 45 min med en gjennomsnittshastighet på nesten 17 km/t.