– Når man får en global pandemi til jul, gjelder det å ta forholdsregler, skriver næringsminister Iselin Nybø i dette innlegget. Foto: Marte Garmann
– Når man får en global pandemi til jul, gjelder det å ta forholdsregler, skriver næringsminister Iselin Nybø i dette innlegget. Foto: Marte Garmann

Smittevern øverst på handlelisten

Når man får en global pandemi til jul, gjelder det å ta forholdsregler.

INNSENDT: Julen blir annerledes i år, og det gjør julehandelen også. Koronapandemien har ført til endringer i handelsmønstrene våre, og med strenge smitteverntiltak har det blitt færre utenlandsreiser, mindre kulturliv og en reduksjon i grensehandelen.

Derfor forventes en vekst i varehandelen frem mot jul. Ifølge ferske prognoser fra NHO Service og Handel ligger det an til rekord i julehandelen, med en økning på 7,6 prosent fra 2019 til 2020. Og dagligvare vil utgjøre en tredjedel av handlekurven.

Selv om strengere smitteverntiltak og økende smitte i befolkningen fører til en økning i netthandelen, vil det blir flere mennesker i butikkene.

Handelsbransjen har jobbet godt med smittevern gjennom hele koronapandemien, og så langt har det vært lite smitte å spore tilbake til butikkene. Det står antibac klart når du går inn, det er pleksiglass ved kasser og pakkeområder, kontaktløs betaling og ekstra renhold av overflater. Butikkene legger også til rette for restriksjoner på antall kunder dersom det er stor pågang.

Vi som kunder deler ansvaret for at årets julehandel går smittefritt for seg. I tillegg til å vise hensyn til hverandre, må vi ta vare på handelsnæringen. Og det er her julens tid bud for julehandelen kommer inn.

1. Hold minst en meters avstand til andre på handlerunden din.
2. Hold deg hjemme om du har symptomer.
3. Ha god hoste- og håndhygiene. Bruk håndhygienestasjonene som butikkene har ved inngangen.
4. Dra en person fra husstanden til butikken, så blir det færre kunder i butikken og lettere å holde avstand.
5. Handle gjerne for bestemor, naboen eller andre du kjenner som trenger hjelp til innkjøp.
6. Spre tidspunktet for gjennomføring av julehandelen og unngå de mest travle tidspunktene.
7. Vær tidlig ute med handlingen – det er ikke nødvendig å vente til de siste dagene før julen.
8. Planlegg innkjøpet ditt på forhånd for enklest og mest mulig effektiv runde i butikken.
9. Følg kommunens retningslinjer angående bruk av munnbind.
10. Vis hensyn til andre kunder og ansatte.

Dette har vi klart før, og vi skal klare det igjen. For at julehandelen kan bli gjort på en trygg og smart måte, slik at vi alle kan gå på butikken uten bekymring og at tusenvis av butikkansatte kan gå på jobb hver dag og vite at de er trygge.

Og med dette ønsker jeg alle en god og trygg julehandel.