Norge starter vaksinering i romjulen, Tysvær på nyåret

Det opplyser Erna Solberg i en pressemelding. Den første koronavaksinen kan få en betinget godkjenning for bruk i EU og Norge allerede 23. desember.

Nasjonale og lokale myndigheter i Norge er i full gang med å forberede vaksinasjon med koronavaksine. Alle kommuner skal ha klare planer for vaksinering til 18. desember.
– Vi har nå startet forberedelsene på vaksinering også i Tysvær. Foreløpig ser det ut til at vi kan tilby vaksinasjoner fra tidlig i januar i første runde, for så å kunne tilby langt flere i februar. Men dette blir justert hele tiden, og de som vi ønsker å starte med vil få melding om dette fortløpende, når vaksineprogrammet blir avklart, sier kommuneoverlege i Tysvær Mariann Eintveit Lie.

Svar
Folkehelseinstituttet har lagt ut følgende om vaksinen:
Når kommer koronavaksinen til Norge og når kan vaksinering starte?
Om de mest optimistiske anslagene slår til, forventer vi å kunne tilby vaksinasjon til prioriterte grupper allerede i januar 2021.

Slik det ser ut nå, er det mest sannsynlig at Pfizer/BioNTech sin vaksine kommer først til Norge. Om alt går etter planen kan denne vaksinen få en betinget godkjenning av europeiske legemiddelmyndigheter rundt nyttår.

Hvem skal få koronavaksinen først?
Prioriteringene over hvem som får vaksinen først vil avhenge av smittesituasjonen i landet. I en innledende periode når det er begrenset tilgang til vaksine vil i utgangspunktet risikogrupper prioriteres først, deretter helsepersonell. Men dersom vi står overfor en situasjon med utbredt smitte i samfunnet vil vi prioritere helsepersonell før risikogrupper. Om vi bare har delvis kontroll på smittespredningen vil vi også vurdere om områder med mye smitte skal prioriteres høyere.

Det legges opp til en dynamisk prioritering. Det er derfor viktig å understreke at prioriteringen kan endres seg, ut fra smittesituasjonen i samfunnet, graden av kontroll og presset på helsetjenesten og ny kunnskap om vaksinenes egenskaper, effekt og risiko for ulike grupper.