Statsminister Erna Solberg informerte i dag om hvordan Norge skal gjenåpnes. Foto: Stortinget
Statsminister Erna Solberg. Foto: Regjeringen.no

KORONAOPPDATERING: Helsedirektoratet tar tak

Helsedirektoratet kommer med nye anbefalinger for de kommende to ukene.

Dette er punktene statsminister Erna Solberg la frem i dag klokken 18.00

Anbefalinger for hele landet:

* Unngå å ha gjester i hjemmet. Vent 14 dager med private besøk. Unntak for nødvendige hjemmetjenester og besøk hos personer som er i livets siste fase. Aleneboende kan ha besøk av eller gå på besøk til en til to faste venner eller til en fast husstand. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

* Alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livssynssamlinger innendørs anbefales utsatt til etter 18. januar.

* Unngå alle unødvendige reiser i inn- og utland.

* All undervisning og alle planlagte arrangementer ved universiteter, høgskoler og fagskoler blir digitale fram til 18. januar.

* Alle landets videregående skoler og ungdomsskoler går over til rødt nivå.

* Hjemmekontor for alle som har mulighet til dette.

* Alle kjøpesentre og butikker bør innføre antallsbegrensninger slik at det er mulig å holde avstand samt ha adgangskontroll.

* Utendørs aktiviteter kan gjennomføres dersom det er mulig å holde god avstand.

* Toppidretten og kulturutøvere som har et særskilt unntak med egen regulering, omfattes ikke.

Regler for hele landet:

* Maksimalt fem personer på private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Hvis man er flere enn fem i samme husstand, kan alle i husstanden møtes.

* Maksimalt ti personer på innendørs idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer, livssynssamlinger, seremonier mv., likevel 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. I begravelser kan det være opp mot 50 personer, selv om setene ikke er fastmontert. De fleste av disse arrangementene vil uansett ikke være i tråd med nasjonale anbefalinger og bør derfor utsettes eller avlyses.

* Det innføres nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer.

* Tiltakene gjelder fra mandag 4. januar til mandag 18. januar. I midten av måneden vil regjeringen ta en ny vurdering av situasjonen.