Trygve Waage (94) var veldig glad for å få vaksine som den første i Tysvær kommune. Den fikk han i Aksdal i dag formiddag av sykepleier Erna Grønningen Aa. Foto: Astrid Rokstad/TK
Trygve Waage (94) var veldig glad for å få vaksine som den første i Tysvær kommune. Den fikk han i Aksdal i dag formiddag av sykepleier Erna Grønningen Aa. Foto: Astrid Rokstad/TK

Trygve (94) fikk første stikk i Tysvær

I dag startet vaksineringen i Tysvær.

Trygve Waage (94) var veldig glad for å få vaksine som den første i Tysvær kommune. Den fikk han i Aksdal i dag formiddag av sykepleier Erna Grønningen Aa.
28 beboere fått vaksine nr 1 i dag i det som er en historisk dag også i Tysvær.

Kjersti Hagland og Tove Stølsvik underviser i klargjøring av vaksiner.

Vaksinatørene på Aksdaltunet. Fra høyre Ann Christin Tvedt, Erna Grønningen Aa og Astrid Rokstad som er klare til å starte vaksineringa. Bilde tatt av Astrid Ødegård

Historisk øyeblikk. Tove Stølsvik har gjort klar sprøyte nummer en.

Fra Tysvær kommune sin hjemmeside:
Trygve Waage var glad for å være en første som fikk vaksinen, og hadde til og med en vits på lur når vaksinatørene kom innom. «To sprøyter var ute og gikk – så sa den ene til den andre: kom så stikke me», sa han muntert.

Det var sykepleier Erna Grønningen Aa som satte vaksinen.

«Mange ble veldig glade da vi fortalte at nå kom vaksinen. Det vil gi både ansatte og beboere en trygghet», sier hun. Selv om det ikke har vært smitte inne på Aksdaltunet, har koronapandemien preget hverdagen for beboerne på mange måter.

Ordfører Sigmund Lier sier han er glad vaksineringen endelig er i gang. «Dette er en gledens dag, og jeg gratulerer de første som har fått vaksinen i Tysvær. Jeg ser frem til at vaksinen kan gi oss tryggheten tilbake i samfunnet, og synes at det som nå skjer er veldig positivt», sier han.
Håp og bekymringer

«Endelig er dagen her!», sier kommuneoverlege Mariann Eintveit Lie. «Vi har ventet i vel 10 måneder og nå er første vaksine satt. Dette er en milepæl, og jeg kjenner på håp og optimisme, men samtidig bekymringer. For samtidig som vi endelig har første vaksine på plass, stiger smitten i Norge. Nasjonalt er dette berømte R-tallet på 1,4 (hvor mange personer èn person med koronasmitte, smitter videre). I Rogaland er tallet på 2,5! Hovedsakelig er dette knyttet til smitte i Sør-Rogaland, men vi vet veien er kort over Boknafjorden», sier hun.

«Vi har sagt det mange ganger nå- «hold ut, vi nærmer oss». Nå gjentar vi det igjen, «hold ut». En kommune, en helse. Begrenser vi sosial kontakt nå, er dette til gode for hele samfunnet. Vi kan fremdeles få treffe de nærmeste, men dersom alle begrenser antallet nærkontakter så reduserer vi risikoen for en ny alvorlig smittebølge», oppfordrer kommuneoverlegen.

«Jeg håper at til sommeren eller kanskje til høsten, har vi en tilnærmet normal hver dag igjen. Første vaksine er her. En nye vaksineleverandør fikk godkjent sin vaksine i går, og flere andre vaksineselskaper nærmer seg siste steg i prosessene. Dette betyr at vi kan få mange vaksiner etter hvert. Men det er fremdeles mange usikre faktorer. Tålmodighet og uforutsigbarhet har vi alle fått prøvd oss på. Dersom vi nå får vaksinert de mest sårbare i samfunnet uten at vi får en ny stor bølge, så vil dette hjelpe mye. Så, hold ut og begrens nærkontaktene dine», avslutter Eintveit Lie.