2020

Det enkle er ofte det beste

Om hverdagsmestring og hverdagsrehabilitering

Ann-Kristin B. Dahle – Folkehelsekoordinator – medlem i folkehelsegruppa

Våren er over oss, og for mange er dette er årstid der man kommer i gang med mer aktivitet og bevegelse enn man hadde gjennom mørketiden. Det er tid for hage- og vedlikeholdsarbeid, vi får lysere kvelder og høyere temperaturer, og det oppfattes som lettere å gå seg en tur eller leke med barn eller barnebarn utendørs på denne tiden av året. Mange finner frem sykkelen for å komme seg aktivt til jobb eller skole, og konkurranser og kampanjer av ulikt slag startes med mål om å få folk over dørstokken og ut i bevegelse.

Vi snakker ofte om viktigheten av hverdagsaktivitet. Ikke å nødvendigvis bestige de høyeste fjell, springe lengst eller raskest, stå øverst på seierspallen. Nei, folk flest har mest behov for å bevege seg litt mer. Å forsøke å nå rundt 30 minutter med hverdagsaktivitet, hver dag. For barn og unge er anbefalingene 60 minutter. For å få en helsegevinst, for å legge år til livet og liv til årene. Det er et stort potensial til bedret folkehelse dersom nordmenn beveger seg mer enn vi gjør i dag. En av de viktigste årsakene til tidlig død er nemlig for lite aktivitet. Å være fysisk aktiv påvirker mange prosesser som skjer i kroppen, og virker positivt både for vår fysiske og psykiske helse. Og det viktigste er ikke hva man gjør, men at man gjør. Går, løper, leker, sykler, hopper, turner, driver med ballspill, klipper plenen, støvsuger og så videre. Egenorganisert eller organisert aktivitet, alene eller sammen med andre. Du bestemmer!

For mange er naturen en sentral del av hverdagslivet, og turer i skog og mark en viktig kilde til rekreasjon og aktivitet. Vi har flere ganger i denne spalten snakket opp alle de unike og ulike muligheter for gode opplevelser i friluft som finnes i Tysvær, og våre nabokommuner. Det er et utall av turmål og turstier for de som vil gå langt eller kort, høyt eller lavt, raskt eller sakte. Om man vil delta i en konkurranse med andre eller ikke. På Telltur.no og Ut.no er det blant annet gode beskrivelser av nærturer eller toppturer som kan gi motivasjon og trygghet for en tur man kanskje ikke har gått før. Offentlige, frivillige og private aktører tilbyr lavterskelturer i nærmiljøene som også kan gjøre det lettere og kjekkere å komme seg opp og ut. Finn din eller dine aktiviteter, som du trives med og tilpass etter årstid og andre forhold.
Og husk at det enkle er ofte det beste. Ta på deg skoene og bli med ut. Gjør fysisk aktivitet til en del av hverdagen, og du vil merke effektene både på kort og lang sikt.

God vår!