Korona
Korona

Hva er forskjellen på karantene og karantene?

Det er et stort smittetrykk i kommunen, og det er mange som opplever å komme i karantene og i ventekarantene. Men hva betyr det egentlig?

En person som har hatt kontakt med en som er koronasmittet, og dermed kan ha blitt smittet, regnes som nærkontakt. Nærkontakter må være i karantene i 10 døgn fra tidspunktet for kontakt med den smittede. Denne informasjonen får man fra kommunens smittesporingsteam, for barn får man oftest informasjonen fra skole eller barnehage, og noen får det via sin arbeidsplass.

Både barn og voksne i karantene bør testes for koronavirus ved begynnelse av karantenetiden, og rundt dag 7. Hvis en test tatt etter dag 7 ikke påviser smitte, vil karantenen opphøre selv om det ikke er gått 10 dager enda.

Karantene
Karantene betyr at man skal være hjemme. Man kan gå ut av eget hjem, men skal holde minst én meters avstand til andre, også til andre som er i karantene. Det betyr:

· ikke gå på barnehage/skole/jobb

· ikke reise og ikke ta offentlig transport

· unngå steder der man lett kommer nær andre

Ventekarantene
De som bor sammen med voksne eller barn som er i karantene, skal holde seg hjemme i en såkalt «ventekarantene» inntil vedkomne har fått negativt svar, altså ikke påvist smitte, på den første testen.

Er du i ventekarantene, trenger du ikke teste seg, så lenge du ikke har symptomer.

Når husstandsmedlemmene avslutter ventekarantenen, kan de leve som normalt, men ha svært lav terskel for å teste seg hvis de får symptomer. Hvis den som er i karantene etter hvert får tegn til koronasykdom, må det gjøres ny test, og de andre i boligen bør igjen være i karantene til testsvaret kommer.

Hvis testen viser koronasmitte må de andre i boligen i karantene. Man vil i så fall bli kontaktet per telefon fra smittesporingsteamet med nærmere informasjon om situasjonen.

Kilder: Tysvær kommune og FHI