Ingen over - ingen ved siden... Tysvær Testlag, folkens...
Ingen over - ingen ved siden... Tysvær Testlag, folkens...

Positiv galskap har et navn: Tysvær Testlag

Dette er historien om en godt bevart hemmelighet. Det er bare å nyte.

INNSENDT:
At det bugner med både talent, entusiasme og tiltaksglede i Tysvær, er gammelt nytt for de fleste. Mindre kjent er det kanskje at vi her i det kystnære innlandet er ledende innen gastronomisk utprøving og testing. Ja, for medlemmene av Tysvær Testlag har til tross for lang fartstid og høy kompetanse ikke for vane å skryte av sine meritter. Hver og en av dem er skåret ut fra vestsida av stammen, for å bruke et vagt uttrykk, eller for å si det i klartekst: de er genetisk oppavla fra beskjedne folkeslag (her finnes unntak, som vi kommer tilbake til).
Tysvær Testlag ble etablert en middels vakker vårdag på Frakkagjerd Ungdomsskole, midt mellom et kaffefilterskift og innringningssignalet. Den opprinnelige besetningen er det ingen i dag som husker, skjønt de fleste påstår å ha vært der. Til å begynne med ble det testa ulike påleggssorter og frysemat, med enkle vurderingsskjema og uoffisielle lister. Men enkelte hadde større ambisjoner, og det tok ikke lang tid før testlaget la lista høyere hva gjaldt vurderingskriterier, kvalifikasjoner på testerne og – ikke minst – hva som skulle testes. Dette danna grunnlaget for den legendariske (for de få som har hørt om den) kjekstesten.

Kjekstesten – en legende i testmiljøet
Som i alle legender er ingen sikker på hvor og når det hele starta. Noen mener ideen kom fra Roar Wennersberg, mannen som senere skulle gjøre karriere innen testing av vin og langreist kaffe. Andre mener det kom fra høyere kommunale makter. Uansett opprinnelse gikk testpanelet i gang med omfattende testing av bakeriets porøse frukter.
Som alle vet er kjeksen den faste fødes vin og fås i alle varianter i spekteret mellom tørr og halvtørr. For testdirektør Håkon Kristensen, som har like følsom tarm som gane, passet det utmerket.
I alt ble det testet 45 kjekssorter fra inn og utland, hver fredag gjennom 2019/2020-sesongen (se vår facebook-side for testresultater og andre aktualiteter).

Kjeksens venner
Kjekstesten fikk raskt et internasjonalt omfang. En giverglad følgerskare sørget for import av kjeks fra hele Europa. Det ble testet kjeks fra Kypros, Hellas og Spania i sør, til cookies fra Irland, Skottland, Sverige og Finland i nord. Kjeks ble fløyet inn fra Tyskland og Polen, Danmark og … ja, det var vel alt. I spissen for Kjeksens venner sto Hilde Birkeland med familie. Tysvær Testlag hadde ikke vært der de er nå uten deres støtte og bidrag.

Et hint av … sjokolade!
Hvor går vi fra etter kjeks? Dette spørsmålet stilte styreleder Joachim Kvalavåg på årsmøtet 2020. «Sjokolade!», brummet testkontrollør Tor Martin Hegrenes fra hjørnet, og dermed var det vedtatt. Høsten 2020 startet sjokoladetesten opp, med de nye rekruttene Mari, Silje og Berit. Berit, som er den eneste uten beskjedne attributter på stamtavla, påtok seg vervet som daglig leder (på åremål) før hun hadde satt seg i stolen.
Tysvær Testlag møtes hver fredag for testing av en ny sort. Referater og resultater finner du på facebook-siden «Tysvær Testlag».

Testlaget består av (april 2021):
Berit Apeland Lilleås
Joachim Kvalavåg
Lars Helge Kvinnesland
Mari Strandenes Knutsen
Tor Martin Hegrenes
Silje Ferkingstad
Rune Vidar Vestre
Håkon Kristensen
Andreas Petersson

Skrevet av pressetalskvinnemann Andreas Petersson