Kinesiske Feng Xian lin er betatt av den norsk floraen og viser arbeidene sine i Per Gunnar Hetterviks «Kunstløå» på Borgøy fram til 2. august.
Kinesiske Feng Xian lin er betatt av den norsk floraen og viser arbeidene sine i Per Gunnar Hetterviks «Kunstløå» på Borgøy fram til 2. august.

Kinesisk maler gjester Hertervigs Borgøy med utstilling

Kinesiske Feng Xian lin er betatt av den norsk floraen og viser arbeidene sine i Per Gunnar Hetterviks «Kunstløå» på Borgøy fram til 2. august. Det er 20 år siden bygget ble brukt til kunstutstilling under Borgøy-dagen og Midtsommerfest i Tysvær. Det et er på tide å gjenoppta tradisjonen. Til tross for manglende båtskyss håper galleriet på godt besøk i sommer.

Da Feng Xian Lin kom til Norge for 25 år siden på grunn av kjærligheten visste hun ikke hva hun gikk til. Hun forestilte seg et kaldt vinterlig land langt oppe mot nord og et folk som så bleke og hustrige ut.
Stor var overraskelsen over den varme og glede hun ble tatt imot med. Og ikke minst i dette landet som alltid var så reint og nyvasket. En av de første utstillingene i Norge hadde hun på Ryvarden fyr kort tid etter at hun kom til landet. Dit måtte hun ta to busser og en ferge med masse bilder under armene, men hun klarte det. Det ble begynnelsen på en reise for å oppdage norsk natur og landskap og som siden er blitt hennes varemerke..
Noe av det første og sterkeste kunstneriske inntrykket hennes ble fruktblomstringen i Hardanger og rododendron-blomstringen på Vestlandet. Dette gjenspeiles i utstillingen i Kunstløå på Borgøy hos vertskapet der; Per Gunnar Hettervik. Hun er også betatt av historien om og landskapet til Borgøymaleren Lars Hertervig, som jo stammer herfra.
Feng Xian Lin (f.1960) er utdannet ved kunstakademiet i Changsha i Hunan provinsen i Kina. Byen er blant annet kjent for å være Maos fødested. Hun arbeider med flere medier, som foto, akvarell og kalligrafi. De seneste årene har hun imidlertid konsentrert seg om oljemaleriet, der tematikken er hentet fra norsk natur.
Hun har også utgitt flere bøker. Blant disse en kokebok fra hjemprovinsen Hunan, to barnebøker med kinesiske folkeeventyr på norsk og et stort verk med foto fra noen av Kinas mange minoriteter. Hun tar med en del av disse bøkene til Borgøy.

Om Feng Xian sies det: «Motivene finner hun ofte i hagen og i naturen i nærområdet – motiv som, filtrert gjennom hennes livserfaringer og sterke form- og fargesans, får en ekstraordinær nerve og tilstedeværelse. Et stort publikum omfavner hennes bilder med interesse og glede».
Feng Xian Lin har nylig blitt kjøpt inn med 12 store verk til det nye Åsane Sykehjem i Bergen og er representert i samlinger både her hjemme og i utlandet.

Dette er første gang hun besøker Tysvær. Utstillingen står fra 17. juli til og med 2. august.