Andreas Petersson har gjort en formidabel jobb med konserten Cave på norsk. Resultatet var imponerende på mange måter. Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Andreas Petersson har gjort en formidabel jobb med konserten Cave på norsk. Resultatet var imponerende på mange måter. Foto: Alf-Einar Kvalavåg

Cave på norsk: En musikalsk knockout i spilleglede og kvalitet

Å gå løs på Nick Cave sin musikk og oversette den til norsk er en prestasjon i seg selv. Å servere 90 minutter med 17 kvinner og menn på scenen vitner om mot og dyktighet. Da er det nok strålende å motta stående applaus og svært mye ros etterpå.

 

Det er nesten ikke mulig å vite hva som venter når Andreas Petersson inviterer til Cave på norsk. Sammen med kulturhusleder Øystein Simonsen og forfatter Ingvar Hovland har Petersson svært mye av æren for det som garantert blir en av haugalandets beste konserter dette året.
For å ta det opplagte først. Her var det trioer, duoer og soloartister som normalt sett ville tatt mye plass og preget en hver konsert. I Tysværtunet fremsto de som et band, som en gjeng som aldri har gjort andre ting på scenen enn å synge Cave på norsk. Årabrot med Kjetil Nernes, som aldri har sunget noe annet enn nettopp Årabrot. Resten av lineupen med artister var imponerende. Karin Park, Rags & Feathers, Helge Martin Framnes og Musikkselskapet Nordvegen med Almuth Chylek, Tobias Tellmann og Bernhard Gismervik. Bandet var Fredrik Horn, Anders Vatn Skaldebø, Jonas Selås Olsen, Pål Ellingsen og Sindre Petersson Løvold. Til sammen tett og samspilt som om de heller aldri hadde gjort noe annet.
– Det var helt klart noe nytt og spennende. Jeg har aldri sunget noe slikt før og tekstene til Cave er ikke akkurat lette. Det er mye ord, men vi fikk til et samspill på scenen med et meget sterkt band i ryggen som gjorde ta dette ble bra. Imponerende, synes Kjetil Nernes.

Miks
Når Rags & Feathers og Årabrot heller ikke høres ut som om de har gjort annet enn å spille sammen, når Helge Martin Framnes får lov å leke seg med teksten og når Petersson selv elegant tar oss gjennom flere av låtene var det god stemning i salen. Ikke uventet kom det anerkjente nikk når de meste kjente låtene dukket opp. Og som sagt det kunne ikke bli annet enn trampeklapp og ekstranummer av det.
Litt av suksessen deler de nok garantert med Wolfgang Ognøy på lyd, som sammen med kulturhusets egne teknikere Håvard Rasmussen og Nathaniel Stensen serverte lyd og lys til terningkast 10. Det var rått, fint, herlig og kraftfullt om en annen.
– Jeg vet ikke helt hva jeg føler nå. Blir litt tomt etter en konsert hvor jeg har lagt ned så mye energi. Men etter et par sanger gikk det opp for meg at dette fungerte bra, og fra scenen hørtes det bar ut. Nå skal jeg ut og snakke litt med publikum, sier Andreas Pettersson lettet glad og helt sikkert også stolt over prestasjonen.

Mer om konserten og flere kommentarer får du i papiravisen på torsdag.

Konsert

Terningkast 6

Ut av lengsel – Nick Cave på norsk
Artister: Andreas Petersson (gjendiktning/musikalsk ledelse), Ingvar Hovland (gjendiktning), Karin Park/Kjetil Nernes/Årabrot, Rags & Feathers, Helge Martin Framnes og Musikkselskapet Nordvegen med Almuth Chylek, Tobias Tellmann og Bernhard Gismervik. Band: Fredrik Horn, Anders Vatn Skaldebø, Jonas Selås Olsen, Pål Ellingsen og Sindre Petersson Løvold.
Lyd/Lys: Wolfgang Ognøy, Nathaniel Stensen og Håvard Rasmussen.
Kortfilm: Bernhard Østebø

Spesiell takk til Øystein Simonsen