Startet dagen med sjekk og kaffi. Fra venstre Margareth Alfsvaag, Grete Vangsnes, Svein Ivar Dybdal og Kåre Breivik. Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Startet dagen med sjekk og kaffi. Fra venstre Margareth Alfsvaag, Grete Vangsnes, Svein Ivar Dybdal og Kåre Breivik. Foto: Alf-Einar Kvalavåg

TV-aksjonen 2022 til Leger uten grenser: Sjekk den gaven fra lokalbanken

– Har dere lyst på en kopp kaffi og en sjekk? Varaordfører Svein Ivar Dybdal og frivilligkoordinator Grethe Vangsnes var ikke vonde å be.

Det var banksjef Margaret Alfsvaag i Haugesund Sparebank som sto bak invitasjonen i anledning søndagens TV-aksjon. Hun hadde klippet og limt og funnet frem en stor sjekk med 10.000 kroner på so støtte til aksjonen.
– Du verden, dette var da en hyggelig start på dagen. Vi hadde en ringerunde til næringslivet på tirsdag der vi i Karmøy, Haugesund og Tysvær fikk inn 400.000 kroner. 40.000 av disse er fra Tysvær. Men da jeg snakket med Kåre (Breivik) i banken her i Aksdal Senter så måtte han sjekke litt med sjefen først. Nå skjønner jeg hvorfor, og tusen takk på vegne av aksjonen, sier Dybdal.

Telling
For Margaret Alfsvaag blir dette den første TV-aksjonen på mange år hun ikke skal være med å telle opp. Kommunen har fått ny bankforbindelse, men det betyr ikke at en støtter en god sak.
– Vi støtter i de kommunene vi har filialer og det blir litt vemodig på søndag. Men å støtte Leger uten grenser tror jeg svært mange vil.
– Hva tenker du om mynter på bøsse kontra Vipps?
– Det vi har registrert de siste årene er at stadig flere bruker Vipps. Også eldre kunder har begynt å bruke dette betalingssystemet og jeg tror på høye tall totalt, men kanskje en ny nedgang i bøssene. Litt trist det også, for det er noe med å være med på dugnaden som bøssebærer, seier Alfsvaag.

138 bøsser
Det er Grethe Vangsnes som skal ha et solid grep om bøssene på søndag.
– Vi har 138 bøsser som lag og foreninger stiller opp med bærere av. Til nå er det bare registrert 57 så det er mange ledige ruter å velge i. En registrere seg på blimed.no og så får en melding om hvor en skal møte opp. Vi skal organisere dette fra rådhuset på søndag, sier hun.
– Hva tenker du om bøssebæringen?
– Vi vet at stadig flere vippser, slik er det blitt. Men som banksjefen sier så er det noe med dette å treffe på folk ansikt til ansikt. Vi vet det er mange som sitter hjemme på aksjonsdagen og ønsker besøk. På en måte er det viktig at dette møtet ikke vaskes helt bort.
– Hva med registrering på kommune med Vipps?
– Det registreres på postnummeret til den som vippser, så om en er på besøk i en annen kommune, så blir det fortsatt registrert i hjemkommunen. Vi håper selvsagt på et strålende resultat. I tillegg til denne flotte gaven så vet vi også om skoler som har joggedager og andre aktiviteter. TV-aksjonen har en stor plass i hjertene våre, og i år går mye av det som kommer inn til vaksinasjon i land som virkelig trenger det. Vår raushet gir andre håp og liv, sier Vangsnes.

Har du tips eller bilder fra din innsamling eller prosjekt for Leger uten grenser, send oss gjerne bilder på: [email protected]