Ann-Kristin Berge Dahle, folkehelsekoordinator. Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Ann-Kristin Berge Dahle, folkehelsekoordinator. Foto: Alf-Einar Kvalavåg

Energidrikker til besvær

Aldri før har vi slukket tørsten med så mye energidrikker. Drikkene har blitt en del av kostholdet til både unge og voksne. Hva har det å si for folkehelsen?

Ann-Kristin Berge Dahle – FOLKEHELSEKOORINATOR

Hva er energidrikker?
Energidrikker er leskedrikker som i tillegg til mye koffein inneholder flere typer stimulerende stoffer. Mange drikker energidrikker for å få tilført rask energi, for eksempel i forbindelse med skole, arbeid eller trening. Før 2009 var det ikke lov å selge energidrikker med høyt koffeininnhold i Norge. Etter at det ble lovlig har det blitt en svært populær drikk, spesielt blant unge. Nye tall fra Bryggeriforeningen viser at nordmenn drakk 73 millioner liter energidrikk i 2022, som er nesten dobbelt så mye som i 2019 og mer enn noen gang. Størstedelen av salget er drikker tilsatt sukker. I dag er det ingen aldersgrense i loven for å kjøpe energidrikk.

Påvirkning på kroppen
Et høyt inntak av energidrikker kan gi en generell negativ helseeffekt. Flere rapporterer om bivirkninger som skjelving, hjertebank, hyperaktivitet, hodepine og brystsmerter, og et høyt inntak over kort tid kan i verste fall gi hjerterytmeforstyrrelser og dødsfall. Det er viktig å vite at barn og unge tåler koffein dårligere enn voksne, og at det kan være individuelle forskjeller på når man opplever symptomer fra koffein.
Konklusjonene i en risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mat og miljø gjorde for et par år siden, er at et inntak av koffein på over 1,4 milligram (mg) per kilo kroppsvekt per dag, kan gi risiko for søvnproblemer. Dersom inntaket er over 3 mg per kilo kroppsvekt per dag, er det risiko for generelle negative helseeffekter på hjerte- og karsystemet og sentralnervesystemet. I praksis betyr dette at for en typisk energidrikk som inneholder 32 mg koffein per desiliter vil et barn som veier rundt 30 kg tåler bare en halv 250 ml-boks per dag, mens en ungdom på ca. 60 kg kan drikke hele boksen uten at det er sannsynlig at det vil påvirke søvnkvaliteten.
I tillegg har energidrikker negativ påvirkning på tannhelsen. Syreskader er en vanlig konsekvens, og i tillegg er sukkerinnholdet i mange av energidrikkene høyt.

Alt med måte
Som det meste annet i livet gjelder rådet om moderasjon i forhold til inntak av energidrikker. Drikken anbefales generelt ikke til barn, gravide og personer som ammer grunnet et høyt koffeininnhold. Vann er fortsatt den beste tørstedrikken og vår viktigste kilde til væske.