Norgesdemokratene sin kandidater Svein Arne Ekrene og Geir Bårdsen hilste på Rita Rolfdotter på valopninga i juni. Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Norgesdemokratene sin kandidater Svein Arne Ekrene og Geir Bårdsen hilste på Rita Rolfdotter på valopninga i juni. Foto: Alf-Einar Kvalavåg

VALMÅLING 23: Me beklagar feil bruk av prosent og prosentpoeng

I våre saker om valmålinga på nett og papir har me brukt korrekte tal, men feil bruk av ordet prosent. Dette er nå retta på nett.

«I forbindelse med artikkelen om «valbaromter» tror jeg Tysvær Bygdeblad har gått på en klassisk feil når dere ikke skiller prosent og prosentpoeng. Dere skriver at Høyre går frem 4,1% som er direkte feil.
Det korrekte er at de går frem 4,1 prosentpoeng som er en økning på 21,03%. Arbeiderpartiet går ned 13,6 prosentpoeng som er en nedgang på 42,11%», skriv ein tipsar noko som sjølvsagt er heilt rett observert

Han forklarar vidare: «Prosent er hundredeler. Prosentpoeng er differansen (den absolutte endringen) mellom to prosenter. En økning fra 20 % til 30 % tilsvarer er økning på 10 prosentpoeng. En økning fra 20 % til 30 % tilsvarer en økning på 50 %.»

Me beklager nok ein gong. Heldigvis er oppslutningstala korrekt.