IMG_2948

Bo trygt hjemme – hele livet

Av JOHN-FREDRIK ROGNSVAAG – PLANSJEF TYSVÆR KOMMUNE

I dagens samfunn lever vi lengre og sunnere liv enn noen gang før. Hvordan vi velger å tilbringe vår alderdom, spesielt når det gjelder bosted, kan variere fra person til person. De fleste av oss som blir eldre i dagens samfunn har et ønske om å bo i komforten av våre egne hjem så lenge som mulig. Dette ønsket gir opphav til et viktig spørsmål: skal vi endre våre eksisterende hjem for å passe våre skiftende behov, eller skal vi se etter et nytt sted å kalle ”hjem” for våre gyldne år?

Tilpasning av eksisterende bolig
For mange representerer våre nåværende hjem en skattekiste av dyrebare minner fra forskjellige stadier av livet. Denne dype følelsen av tilknytning kan være vanskelig å forlate. Men, som alt i livet, endrer behovene våre seg. Funksjonelle trapper i yngre dager kan snart bli utfordrende hindringer i eldre alder.
Tilpasning er nøkkelen her. Ved å fokusere på universell utforming kan boliger bli tilgjengelige og trygge for alle, uavhengig av alder. Fra bredere døråpninger for enklere tilgang og sklisikre gulv, til tilpassede bad som bedrer sikkerhet – mulighetene for tilpasning er mange. Vi må heller ikke glemme den teknologiske revolusjonen av smarthjem, hvor automatiserte lys, alarmer og stemmeassistenter kan gjøre hverdagen enklere og tryggere.

Investering i en fremtidsklar bolig
På den andre side kan det for noen være fornuftig å investere i en ny bolig som allerede er designet med eldres behov i tankene. Slike hjem, ofte universelt utformet, eliminerer vanlige hindringer, som trapper, fra begynnelsen. De er også bygget med moderne standarder, som sikrer bedre isolasjon og energieffektivitet, noe som kan redusere kostnader, men også sikre et behagelig miljø for avslapning og glede. Videre reduseres stresset med vedlikehold, ettersom alt i et nytt hjem er nettopp det – nytt.

Å ta et velinformert valg
Beslutningen om å tilpasse den eksisterende boligen eller søke etter et nytt hjem er høyst personlig. Mens noen kan føle en dyp tilknytning til deres nåværende bosted og ønsker å bevare minnene der, kan andre være ivrige etter å starte et nytt kapittel i et hjem som er klargjort for deres eldre år. Begge valgene har sine fordeler, og det som er viktig er å vurdere hva som er mest tilfredsstillende og praktisk for den enkelte.

Avsluttende tanker
Uansett valget bør den overordnede prioriteringen være komfort, sikkerhet og trivsel. Vi alle fortjener et hjem der vi føler oss trygge og avslappede, uavhengig av vår alder. Med riktig planlegging, ettertanke og investering kan vi sørge for at våre hjem, gamle eller nye, er steder der vi gleder oss over hvert øyeblikk av vårt liv.

Tysvær kommune inviterer til temadag om bolig den 27. september i Tysværtunet hvor disse tankene vil bli drøftet i forskjellige innlegg. Vi ønsker alle hjertelig velkommen for å slå av en prat og å få inspirasjon knyttet til bolig.