Fra venstre Hanne Torill Scheit, Gunn Johanne Scheit, Gunnvald Øvrehus Hansen, Marius Gabrielsen og Ingrid Elise Almestad er klar for landsstevne i svømming i Trondheim 8 til 10 mars.
Fra venstre Hanne Torill Scheit, Gunn Johanne Scheit, Gunnvald Øvrehus Hansen, Marius Gabrielsen og Ingrid Elise Almestad er klar for landsstevne i svømming i Trondheim 8 til 10 mars. FOTO: Ada Sandvig

Mangler badevakter: Er redd vi må gi oss

Stegaberg Idrettslag har et svømmetilbud for medlemmer med nedsatt funksjonsevne. Selv om det er flere som benytter seg av tilbudet må de kanskje legge ned etter denne sesongen.

Styreleder Venke Gabrielsen Vihovde ser ikke lyst på fremtiden til svømmeklubben.

– Jeg tør ikke å håpe for mye, men jeg har et sterkt ønske om å få fortsette, sier hun.

Hun har dratt på svømmingen med sønnen sin i 20 år, og sittet i styre i 16 år.

– Det er helt utrolig hvor mye glede, samhold og mestringsfølelse som er i gruppa og i tillegg er det veldig god trening, sier Vihovde.

Mesterskap

I mars skal laget til Trondheim for å delta på mesterskap i svømming.

– Hvert år reiser vi på landsstevnet i helsesport-svømming. Der konkurrerer deltakerne med de samme reglene som på vanlige svømmekonkurranser. Da står også samhold i fokus, de heier på hverandre og er rivaler på en og samme dag. Utøverne reiser hjem med pokal, og lever lenge på den turen. Det er virkelig høydepunktet i sesongen. Vi spiser god mat, har stolleken og finner på mye moro, forteller hun.

Trenger badevakter

Nå kan det likevel se ut som at tilbudet har kommet til veis ende. Det synes Vihovde er svært sørgelig.

– Vi trenger flere badevakter for å kunne fortsette. Da vi begynte i 2004 var det svømming fire dager i uken, og mange badevakter. Nå er det bare en økt i uka, og i høst hadde vi bare en badevakt. Det er for lite, og regnestykket går rett og slett ikke opp. Vi har prøvd å få tak i badevakter og lagt ut flere plasser at vi søker, men uten respons.

– Hvem kan bli badevakt?

– Alle som har fylt 18 år. Om man ønsker å bli med er det bare til å kontakte meg, så setter vi opp et badevaktkurs som er gratis i regi av Stegaberg Idrettslag. Arbeidet er frivillig, men man får rikelig betalt i form av latter, smil og glede, sier Vihovde.

Trener May Kristine Sagstad og Venke Gabrielsen Vihovde håper å få med flere frivillige på laget. FOTO: Ada Sandvig 

Trening

Smilene sitter løst, og gleden er stor når de møter hverandre i gangen på Tysværtunet. Det er åtte utøvere som skal ut i bassenget, alle klare for å trene til landsstevnet i Trondheim i mars.

– Det er så gøy å være her. Jeg har vært med på svømming i fem år, og jeg blir bare bedre og bedre, sier Ingrid Elise Almestad.

– Når man ser hvor glade de blir av det, og hvor mye svømmingen gir til hver enkelt er det svært vondt å måtte legge ned. Dette er et lite rop om hjelp for å beholde den fine svømmegruppa vår, sier Vihovde.

Hun forteller at de også trenger folk til styret, og beskriver det som givende arbeid.

– Vi i styret bestemmer hvilken klasse utøverne skal vært med i. Om vi setter en svømmer i en klasse under sitt nivå, vil vedkommende bli disket. Det må vi unngå, for jeg vet at skuffelsen ville vært enormt stor om en utøver tror han eller hun har vunnet – så viser det ser at de ikke har det likevel.