MARIANN EINTVEIT LIE – KOMMUNEOVERLEGE
I tillegg til økt helserisiko, er det en bekymring at vaping vil bidra til at en ny generasjon unge blir nikotinavhengige og at vaping kan blir brukt til å innta ulovlige rusmidler.
Ulike smaker, mindre lukt, lett tilgjengelig og kan brukes uten at brannalarmen utløses med en gang- ikke så rart unge tiltrekkes mot vaping?
Hva er vape?
Vape er en elektronisk sigarett og finnes både med og uten nikotin. Vape kan komme i mange smaker, størrelser og former. Noen kan blant annet se ut som en penn, tusj, minnepinne eller en stor lighter.
E-sigaretten inneholder et batteridrevet varmeelement som aktiveres manuelt eller automatisk når man puster inn. Dette varmeelementet varmer opp en nikotinholdig eller nikotinfri væske (ofte kalt e-væske eller e-juice). Dampen som dannes inhaleres og nikotinen tas opp i kroppen, hovedsakelig gjennom slimhinner i munn og svelg. Utåndet damp vil utseendemessig se ut som røyken fra en tobakksigarett.
Lovlig?
E-sigaretter med nikotin er forbudt å selge i Norge på nåværende tidspunkt. I midlertid er regelverket i endring etter at Stortinget i 2016 vedtok å oppheve forbudet mot salg av e-sigaretter med nikotin. Denne endringen vil sannsynlig tre i kraft i 2025. Man har som privatperson kunne importere til privat bruk som røykeavvenningsprodukt, men kun til tre måneders forbruk.
Det er lov å selge e-sigaretter uten nikotin, men det er her 18-årsgrense. Fra juli i år, ble det forbudt med andre smaker enn tobakk i vape som selges i Norge. En del av grunnen for denne endringen var med mål om å gjøre produktet mindre attraktivt, spesielt for unge.
E-sigaretter, både med og uten nikotin, er omfattet av røykeloven. Det er dermed forbudt å vape alle steder hvor det er forbudt å røyke.
Helsefarlig
Den fullstendige helserisikoen ved langtidsbruk er ikke kjent. Det finnes også mange ulike typer e-sigaretter med ulikt innhold av nikotin og andre stoffer. Således vil det være ulik helserisiko avhengig av produkt og bruksmønster.
Vaping kan irritere luftveiene, og en e-sigarett kan inneholde kreftfremkallende stoffer. Nikotin i e-sigaretter vil gi de samme skadelige virkningene som nikotin fra røyk og snus. Nikotin gjør at hjertet slår fortere og at blodårer trekker seg sammen. I tillegg kan nikotin påvirke utvikling av hjernens funksjoner hos unge, eksempelvis områder som styrer oppmerksomhet og læring. Hjernen hos barn og ungdom er mer sårbar for utvikling av nikotinavhengighet.
Import fra useriøse produsenter
Noen typer e-sigaretter kan inneholde mye mer nikotin enn tradisjonelle sigaretter, og dette øker sjansen for å bli avhengig på kort tid. Mange av de e-sigarettene som ungdom bruker er ulovlig importert fra useriøse produsenter og videreselges via Snapchat og andre ”gateselgere/svart”. Disse kan ha et ulovlig høyt innhold av nikotin, sett opp mot EUs maksgrense.