Anne Jonassen Johnsen SEKSJONSLEDER FYSIO, ERGO OG FRISKLIV og Oda Rossebø Knutsen FYSIOTERAPEUT OG FALLKOORDINATOR
Kjenner du noen som har falt, eller kanskje kjenner du noen som har brukket lårhalsen etter ett fall? Tenker du at det ikke gjelder deg? Visste du at 1 av 3 over 65 år faller 1 gang i året? Heldigvis kan fall og fallskader forebygges!
Hvorfor skal vi tenke på fallforebygging?
Fall er ikke et unntak blant innbyggerne i Tysvær kommune. Hvem som helst kan falle, men alle over 65 år har økt risiko. Hvorfor er det spesielt viktig at personer over 65 år er oppmerksomme på hvordan fall kan forebygges? Fordi det handler om å ta vare på det som betyr mest; selvstendighet, livsglede og muligheten til å bo hjemme så lenge som mulig.
De fleste fall skjer i hjemmet, og fallulykker er den desidert største ulykkesårsaken i Dødsårsaksregisteret. Selv om de fleste som faller ikke får alvorlige skader, kan konsekvensene for individet likevel være betydelige. Et fall kan føre til frykt og engstelse for nye fall, begrense sosiale aktiviteter, føre til isolasjon og redusert selvtillit, ensomhet, immobilitet og økt behov for helse- og omsorgstjenester. Heldigvis viser forskningen at det finnes flere enkle tiltak en kan gjøre i hverdagen som kan gi store helsegevinster og forebygge fall. Likevel kan det være utfordrende å få til en endring før uhellet er ute, da det er fort gjort å tenke at faren for å falle ikke omhandler en selv.
Prosjektmidler til systematisk fallforebygging i Tysvær kommune
I januar 2024 kom Helsedirektoratet med nye nasjonale faglige råd om fallforebygging hos personer over 65 år. Forskningen viser at fall og fallskader kan forebygges!
Fysio- og ergoterapitjenesten i Tysvær kommune har fått innvilget prosjektmidler fra Statsforvalteren i Rogaland, og er nå i gang med prosjektet “Systematisk fallforebygging for hjemmeboende eldre.” Vi skal opprette et tverrfaglig fallforebyggende team med en fallkoordinator. Det tverrfaglige teamet skal tilby helsefremmende informasjon på ulike møteplasser, kartlegging av ulike risikofaktorer for fall, samt oppfølging hos de som trenger det. Teamet er et samarbeid mellom fysio- og ergoterapeutene i kommunen og hjemmetjenesten. De andre tjenestene i helse- og mestring er også involvert i flere av prosessene i prosjektet.
Vi håper med dette å kunne gi innbyggerne i Tysvær kommune et enda bedre tjenestetilbud, og ønsker å gjøre nettopp deg bevisst på alle fordelene som kommer med å ha kunnskap om fall.
10 ting en kan gjøre for å forebygge fall (Fra Aldring og helse. Nasjonalt senter)

Fallforebyggende team i Tysvær kommune.
Bakerste rekke fra venstre: Øyvind Østensjø (ergoterapeut) & Maria Sørhaug Landro (fysioterapeut)
Fremste rekke fra venstre: Oda Rossebø Knudsen (fysioterapeut og fallkoordinator), Eva Aarvik (fysioterapeut), Anne Jonassen Johnsen (prosjektleder og seksjonsleder fysio- og ergoterapitjenesten), Anbjørg Ørke (vernepleier i hjemmetjenesten) og Malin Akselberg (turnusfysioterapeut). Foto: Alf-Einar Kvalavåg
1. Hold deg i bevegelse! Styrke- og balansetrening to ganger i uka reduserer fallrisikoen betydelig.
2. Legemiddelbruk. Snakk med legen om medisiner du bruker, særlig hvis du føler deg ustø.
3. Kosthold. Et variert kosthold rikt på kalsium og vitamin D er viktig for sterke bein. Unngå dehydrering
4. Rusmidler. Alkohol og andre rusmidler øker risiko for fall. Vær særlig forsiktig i kombinasjon med legemidler.
5. Sjekk syn og hørsel regelmessig. Bruk briller med riktig styrke.
6. Velg riktig fottøy. Bruk sko med sklisikre såler og god støtte. Unngå tøfler eller sko som lett sklir av
7. Vinterføre. Husk brodder eller piggsko på glatte vinterdager. Ha strøsand tilgjengelig ved utgangsdøren.
8. Benskjørhet. Tidligere brudd, bruk av steroider, røyking, alkoholbruk og leddgikt er blant risikofaktorer for benskjørhet. Er du bekymret- snakk med fastlegen din.
9. Ganghjelpemidler. Har du bruk for ganghjelpemidler som rullator, kan du ta kontakt med kommunen.
10. Sørg for et trygt hjem. Ha godt lys i alle rom, særlig viktig mellom seng og bad. Fjern snublefeller som løse ledninger. Fest løse teppekanter eller fjern tepper. Bruk sklisikre matter på badet eller sett opp håndtak på badet. Gode rekkverk i trapp. Husk også inngangsparti og utetrapp.