Ann-Kristin Berge Dahle er folkehelsekoordinator i Tysvær kommune. Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Ann-Kristin Berge Dahle er folkehelsekoordinator i Tysvær kommune. Foto: Alf-Einar Kvalavåg

Skit la gå

Ann-Kristin Berge Dahle – FOLKEHELSEKOORINATOR

Dette stod det på et skilt på toalettet sist jeg tok ferjen over Boknafjorden. Artig tenkte jeg da, men så har jeg reflektert litt videre på utsagnet.

Livsråd
Stavanger Aftenblad utfordret i sin tid sosialmedisiner Per Fugelli om å dele sin livsfilosofi i videosnutter. Dette resulterte i åtte filmklipp som tar opp litt ulike tema om livet. Formålet var å dele kunnskap som var lett anvendbar for folk flest, for å bygge bedre folkehelse i befolkningen. Og spesielt med tanke på bedre psykisk helse. Fugelli var veldig opptatt av at vi skal skape et samfunn der vi vil hverandre vel, og bryr oss om hverandre. Ta gjerne en kikk på disse filmene, som ligger lett tilgjengelig på nettet.
Folkehelsen rommer både den fysiske og den psykiske helsen. Det er nå 10 år siden det ble beskrevet i den nasjonale folkehelsemeldingen at psykisk helse skulle sidestilles med fokuset på den fysiske helsen, og at dette skulle få en større plass i folkehelsearbeidet. Som koordinator for folkehelsearbeidet lokalt synes jeg at dette har vært realisert. Når jeg startet opp i jobben i 2012 var det mye fokus på blant annet kosthold og fysisk aktivitet, mens det de senere år har blitt et mer balansert bilde av hva som fremmer og hemmer både fysisk og psykisk helse. Dette kan blant annet handle om hvordan man trives i barnehagen, på skolen, på arbeidsplassen, i fritiden, i nærmiljøet sitt. Hvilken tilgang man har til kultur- og friluftsopplevelser, om nettverk, relasjoner og inkludering.
Men hva har dette med «skit la gå» å gjøre?

Råd nr.1: Livet

Jo, det var da jeg kom på videosnutt nr. 1 fra Fugelli. Fugelli understreket i denne at livet består av både gleder og sorger, liv og død, og at vi må akseptere dette. Han hevdet at vi bør lære hverandre å godta livet slik det er, med sine feil og mangler, motløshet og tvil, men også med glede, styrke og lyst. Vi må lære å verdsette det som er godt nok i livet.
Det får meg også til å tenke på et dikt av vår egen Kolbein Falkeid- «Hvor hadde vi det fra?». Dette diktet reflekterer over livets utfordringer, og misforståelsen om at livet skal være enkelt og problemfritt. Det spør retorisk hvor forventningen om et problemfritt liv kommer fra, og peker på at vi ofte antar at ting skal gå smertefritt og at vi ikke vil møte hindringer. Diktet utfordrer oss til å tenke over de urealistiske forventningene vi ofte har til livet og de uunngåelige vanskelighetene som kommer.

Godt å leve
Tysvær kommune har et slagord som er «Godt å leve». Dette har jeg ofte brukt i folkehelsesammenheng- at det er jo egentlig det vi snakker om når vi jobber med folks helse, trivsel og livskvalitet. Da er det viktig å reflektere over at i det at det er godt å leve, så rommer det både det gode og det vanskelige. Slik er livet, mangefasettert. Noen ganger er livet så vanskelig at man trenger psykisk helsehjelp og behandling. Mens det i mange andre tilfeller kanskje handler om å finne gode strategier for å tenke mer «skit la gå» og «godt nok». Både for seg selv og å hjelpe andre med å dempe urealistiske forventninger til livet.
I dag lar jeg i alle fall humla suse.