John Birger Jakobsen fra Førre har startet opp Haugaland Håndverksenter på Frakkagjerd, og skal drive med utleie av lagerenheter til håndverkere. 
Foto: Karina Søvik
John Birger Jakobsen fra Førre har startet opp Haugaland Håndverksenter på Frakkagjerd, og skal drive med utleie av lagerenheter til håndverkere.

Samler nevenyttige

Til sommeren kan du kjøpe flere håndverkstjenester på samme sted. På Haugaland Håndverksenter skal håndverkerne nemlig sitte vegg i vegg med hverandre.

Av Karina Søvik

Det er John Birger Jakobsen fra Førre som sitter med visjonen. Med hendene på hoften ser han utover den 3700 kvadratmeter store eiendommen på toppen av industriområdet på Frakkagjerd. Byggingen er godt i gang, lagerenhetene begynner å ta form, og allerede til sommeren håper han at Haugaland Håndverksenter skal stå klart til å ta imot leieboerne.

Samarbeide
Jakobsen driver firmaet Betongentreprenør Leo Jakobsen AS. Han kjøpte tomten på Frakkagjerd for rundt fire år siden, og på vårparten i fjor begynte han arbeidet med håndverksenteret.
– Jeg trengte egentlig ikke en så stor eiendom for meg selv. For å utnytte tomten på best mulig måte, ønsket jeg å starte et håndverksenter der vi samler flere typer håndverkere som elektrikere, rørleggere, blikkenslagere, byggmestere og så videre. På denne måten kan folk få alt de måtte trenge på en plass. I tillegg kan håndverkerne samarbeide, og genere arbeid til hverandre, forklarer han.

Dekker et behov
Håndverksenteret består av seks store to-etasjes enheter på 108 kvadratmeter, og åtte uisolerte enheter på 51 kvadratmeter. I utgangspunktet var planen å leie ut alle enhetene, men allerede nå er tre av de største lokale solgt. Jakobsen tror senteret dekker et behov i næringslivet.
– Min erfaring er at det er mangel på mindre leieenheter i distriktet. Mange firma leier ut lokaler i eget bygg, men det er ofte små kontorer eller lignende. I de store enhetene hos meg har vi lagt opp til både kontorer, toalett, spiserom og lagerplass, forklarer han.
Den siste tida har han fått flere forespørsler om leie av enheter. Sjo Bygg, Byggmester Sven Ivar Solstrand og Varmepumpemannen Sverre Olden har allerede kjøpt seg inn i senteret.
– Jeg har kanskje to av de største enhetene igjen til salgs, men resten blir til utleie. Det blir veldig spennende å se hvem andre som kommer. Jeg har flere navn på blokken, men det får vi ta litt etter hvert, smiler han lurt.
I utgangspunktet ønsker han håndverkere inn i lokalene med lengre leiekontrakter, men Jakobsen har også opplevd en stor etterspørsel fra private aktører.
– Det har vært flere privatpersoner som har vært i kontakt angående leie av de minste enhetene, og det er også litt av tanken bak disse lokalene. De passer ypperlig for eksempel til noen kamerater som ønsker å mekke på bil, eller til borettslag som har behov for større boder, forteller han.
Sentralt
Det nye senteret ligger langs fjellsiden med utsikt over det som rører seg i næringslivet på Frakkagjerd.
– Jeg er veldig fornøyd med eiendommen og beliggenheten. Den ligger midt i smørøyet. Det meste av byggearbeidet de neste 20- 30 årene framover vil foregå på fastlands-Karmøy, Sveio, Haugesund og i Tysvær. Man kan nesten ikke få det mer sentralt enn her på Frakkagjerd. I tillegg er det allerede godt etablert næringsliv her, og jeg tror Haugaland Håndverksenter kan bli et flott tilskudd, forteller han.
Arbeidet med håndverksenteret går mot slutten, men ideene for videreutviklingen er mange.
– Jeg tenker kanskje å bygge en etasje til over de minste enhetene. Da kan vi ha kontorlandskap for dem som leier disse enhetene, eller vi kan leie de ut som vanlige kontorlokaler. Kanskje får vi inn en takstmann eller regnskapsfører. Mulighetene er mange, men først må vi bli ferdig med det vi holder på med nå, avslutter han.