Sommer i politiloggen

Det har vært en natt hvor patruljene våre har hatt jevnt med arbeid, uten at det har vært svært travelt. Det har heller ikke vært lenge å vente for publikum på politiets hjelp.

Politilogg for Sør Vest politidistrikt – Haugesund OPS

2250 – Avsluttet ungdomsfest – Avaldsnes
Beboere i et boligfelt på Avaldsnes klaget over at det var mange berusede ungdommer i nabolaget. En patrulje ble sendt til stedet. Det viste seg å være en fest med en del ungdommer i et av nabohusene. Vår patrulje fant ingen mindreårige, men festen ble ansett som et ordensproblem for nabolaget og ble derfor avsluttet av patruljen. Ingen anmeldelser.

2320 – Fest på friluftsområde – Skudeneshavn
Vi mottok melding om en del berusede ungdommer på leirstedet på Blikshavn. Politiet var ikke varslet om noe offentlig arrangement på dette stedet denne helgen. En patrulje ble sendt til stedet.

Arrangementet var varslet til Karmøy kommune, hadde noen få ordensvakter og 200 gjester. Karmøy lensmannskontor vil følge opp overfor arrangøren for å sikre at fremtidige arrangement varsles om.

2347 – Kranglete gjest – Kopervik
Et utested i Kopervik ba om politiets bistand for å bli kvitt en svært kverulerende gjest. En patrulje ble sendt til stedet og skjønte raskt hvorfor dørvaktene måtte be om bistand. Mannen, en koperviksbu i begynnelsen av 30-årene, var innledningsvis like kverulerende med politipatruljen, men ikke verre enn at han forstod at det var store penger å spare på å etterkomme patruljens tydelige pålegg om å dra hjem og ikke returnere til sentrum før søndag morgen. Han etterkom politiets bortvisning fra sentrum og sparte seg selv en tur til drukkenskapsarresten og en bot for ordensforstyrrelse.

2350 – Svømmer i Smedasundet – Haugesund
En patrulje på indre kai ble oppmerksom på en mann som hoppet i sjøen på Indre kai. Det ble umiddelbart slått alarm. Brannvesenets redningsdykkere, en ambulanse og flere politiressurser ble sendt både til indre kai og til Risøy.

Mannen svømte over mot Risøy og ble observert da han klatret opp i en båt, men der stanset sporene. Det ble forberedt søk i vannet og på land. Forberedelsene ble avsluttet da en mann ringte til politiet og sa at det var han som svømte.

Mannen, en gjestearbeider i midten av 30-årene, skjønte at han hadde utløst en redningsaksjon og angret på svømmeturen. Angeren til tross, mannen er anmeldt for ordensforstyrrelse og hendelsen vil få et etterspill.

Han slapp et opphold i drukkenskapsarresten og ble kjørt til sin midlertidige bopel i Haugesund hvor han fikk tørket seg.

0004 – Melding om bråk og skadeverk – Haugesund
En innringer meldte om bråkete ungdommer som hadde samlet seg inne på uteområdet til en barnehage i Skåredalen. En patrulje dro til stedet. Påtraff høflige og kjekke ungdommer som beklaget at de hadde støyet. Ikke tegn til at det var utført skadeverk. De hadde bare hatt det kjekt sammen.

0007 – Overstadig beruset person midt i veien – Bømlo
På en av Bømlos smale veger gikk en overstadig beruset mann midt i vegen. En patrulje ble sendt til stedet og tok hånd om mannen, en utenlandsk gjestearbeider i begynnelsen av 30-årene, som hadde fått alt for mye å drikke. Han ble kjørt til sin bolig på Bømlo hvor det var noen som kunne ta seg av han.

0007 – Fest ute av kontroll – Stord
Festdeltakere på en fest på Stord sendte opp en del fyrverkeri og det utløste en mindre telefonstorm til politiets operasjonssentral fra naboer som ble vekket opp. En patrulje ble sendt til stedet. Der fant de en hel del berusede ungdommer og rester av fyrverkeri. Festen ble avsluttet.

0016 – Bruk av falsk legitimasjon – Haugesund
En 19-årig mann ble stanset av vaktene på et utested med 20-års aldersgrense da han presenterte et ID-kort som ikke var sitt. ID-kortet tilhørte en kamerat. En patrulje ble tilkalt og både mannen og eieren av ID-kortet ble avhørt på stedet. Sak er opprettet.
0053 – Ufin gjest på pub – Ølen
En patrulje fra Vindafjord lensmannskontor ble tilkalt til en pub i Ølen. Der hadde en gjest vært ufin mot andre gjester. Det hadde medført utveksling av noen slag mellom partene, som av patruljen ble ansett for å være «like gode».

Ingen av dem ble skadd. Begge var beruset og fikk pålegg om å holde seg borte fra Ølen sentrum til søndag formiddag.

0053 – Person slått ned – Bømlo
En mann ringte politiets operasjonssentral og hevdet at han var utsatt for blind vold fra flere utlendinger på Bømlo. Flere politiressurser ble sendt til stedet.

Det viste seg at historien var mer nyansert. Mannen som hadde blitt slått ned var sammen med to andre kamerater på hyttetur på Bømlo. De hadde oppsøkt en lokal pub og der kommet i klammeri med innehaveren.

Innehaveren ble kontaktet av patruljen. Hans forklaring og forklaringen til gjestene er ulike. Etterforskning i ettertid får klarlegge hva som har hendt.

Mannen som hadde blitt slått ned hadde ikke behov for legebehandling. Det ble ikke funnet grunn til å gå til pågripelse slik saken stod natt til søndag.

0055 – Høy musikk – Skudeneshavn
Flere innringere meldte om høy musikk fra en fest i et bolighus i Skudeneshavn. Da vår patrulje kom til stedet noe senere, så var musikken dempet. Patruljen tok kontakt med eieren av boligen og påla han å holde det rolig resten av kvelden og natten. Vi mottok ikke noen nye klager fra området.

0104 – Trusler og vold mot politiet – Haugesund
Vaktene på et utested i Haugesund måtte be politiet om hjelp til å håndtere en vanskelig gjest, en lokal mann i 30-årene. Da politiet kom satte mannen seg opp.

Han sparket i politibilen og sparket til en politibetjent. Mannen ble tatt til legevakt for medisinsk vurdering før innsettelse i arrest. På legevakten klarte mannen å sparke en politistudent to ganger med kneet sitt og han sparket en sko etter vakthavende lege. Som om ikke dette var nok kom han med en serie med trusler mot polititjenestemennene som han sa at han ville huske ansiktene på, finne identiteten til og oppsøke dem i ettertid for revansj.

Verken politibetjenten, politistudenten eller legen ble skadet.

Dette er adferd som kvalifiserer til en fyldig anmeldelse og saken er så alvorlig at den ikke kan avgjøres med et forelegg ved løslatelse fra arrest. Mannen var beruset og han vil bli avhørt når han blir edru et stykke ut på søndag formiddag.

0108 – Bruk av falsk ID – Haugesund
Vakter på et utested i Haugesund sentrum avslørte en jente på 17 år som forsøkte å komme inn på et sted med 18-års aldersgrense. En politipatrulje ble tilkalt. Jentens foresatte vil bli varslet og sak er opprettet.

0119 – Overstadig beruset – Haugesund
Vaktene på et utested i Haugesund meldte at de hadde tatt hånd om en mann som var overstadig beruset. En patrulje ble sendt til stedet. De overtok en mann i midten av 20-årene som var så beruset at han ikke klarte å ta vare på seg selv. Det kan også hende at han har blitt slått av noen på stedet, men det er noe uklart. Mannen har rutinemessig blitt sett til av lege og er satt inn i drukkenskapsarrest for avrusing. Ingen anmeldelse mot mannen.

0132 – Krangel på pub – Bømlo
En person ringte politiet og ba om hjelp fordi han hadde vært i en konfrontasjon på en pub på Bømlo. En patrulje ble sendt til stedet. Mannen som ringte politiet var i slutten av 30-årene. Han hadde kjøpt seg en whisky i baren som en mann i slutten av 20-årene plutselig hadde begynt å drikke av.

Melder antok at det var ved en feiltakelse dette skjedde, men han valgte likevel å gjøre oppmerksom på forholdet. Det likte mannen i slutten av 20-årene lite. Han la whiskyeieren i bakken slik at skjorten hans ble ødelagt. Ikke bare ble han fratatt drikkevarene sine, men han ble også lagt i bakken og fikk ødelagt skjorten sin.

De faktiske forholdene ble erkjent overfor patruljen. Den whiskytørste gjesten ble bortvist fra stedet resten av natten. Whiskyeieren vil anmelde forholdet kommende uke.

0143 – Bråk på utested – Skudeneshavn
Et utested i Skudeneshavn ba om bistand fra politiet på grunn av to mannlige, berusede, utenlandske gjestearbeidere i 30-årene som bråket med dørvakten. Gjestearbeiderne forstod alvoret i situasjonen da politiet kom til stedet og etterkom pålegget om å holde seg borte fra Skudeneshavn til søndag formiddag.

0145 – Ordensforstyrrelse – Ølen
En mann i Ølen ble vekket av at en annen mann stod nedenfor huset hans og ropte og snakket med folk som ikke var til stede. En patrulje ble sendt til stedet. Mannen som laget bråk var identisk med en av mennene som ble bortvist fra Ølen etter bråk på en pub kl. 0053. Han er i slutten av 20-årene, er nå satt inn i drukkenskapsarrest i Haugesund og er anmeldt for ordensforstyrrelse.

0159 – Bruk av hasj – Haugesund
En sivil politipatrulje kom i Haugesund sentrum over en kvinne i midten av 30-årene som fremstod som ruset på noe annet enn alkohol. Hun erkjente røyking av hasj. I leiligheten hennes, som ble ransaket, fant de brukerutstyr som underbygget det. Sak er opprettet.

0207 – Beruset person sover på benk – Haugesund
En innringer meldte fra om en beruset, ung mann som hadde kledd av seg litt og lagt seg for å sove på en benk i sentrum. En patrulje sendt til stedet. Der fant de en overstadig beruset mann i slutten av tenårene som ikke lenger klarte å ta vare på seg selv.

Det hadde han innsett selv, og før han la seg ned for å hvile hadde han kontaktet sin mor. Moren kom og tok seg godt av ham. I de aller fleste tilfeller er mors omsorg å fortrekke fremfor politiets.

0208 – Bråk mellom gjester på pub – Sandeid
Fra en pub på Sandeid fikk vi meldinger om at det var tilløp til bråk mellom lokale gjester og noen utenlandske gjestearbeidere. Da patruljen kom til stedet hadde partene dratt. Vitner kunne fortelle at det hadde vært munnhuggeri, men ikke vold. Ingen anmeldelse fra patruljens side.

0220 – Trafikkuhell uten personskade – Austre Karmøyveg
En ung kvinne kontaktet politiet etter at hun hadde hatt et sammenstøt med en annen bil på Austre Karmøyveg. Sidespeilen på kvinnens bil ble ødelagt. Bilen hun møtte var en vinrød Audi sedan. Vi oppfordrer den andre bilføreren til å ta kontakt med oss, så skal vi formidle kontakt med den andre bilføreren.

0232 – Bakgårdsfest – Haugesund
Melding om en bakgårdsfest i Haugesund sentrum hvor ca 30 ungdommer var samlet med høy musikk og feststøy som holdt naboer våkne. Patruljen som ble sendt til stedet avsluttet festen. De fant en ung jente på 17 år som var svært beruset. Jenta, som er bosatt i en nabokommune, ble tatt hånd om av patruljen og etter avtale med jentens mor ble hun overlatt en eldre søster som bor i Haugesund. Ingen anmeldelse.

0236 – Sovende mann – Haugesund
Et vitne ringte oss og fortalte om en mann som lå og sov i Øvregata i Haugesund. En patrulje ble sendt til stedet. Litt lett håndspåleggelse vekket mannen, men han var ikke i stand til å ta vare på seg selv. Han hadde en serviceinnstilt samboer som kom til sentrum for å hente hjem sin mann. Ingen anmeldelse.

0238 – Bortvist fra utested – Kopervik
Dørvakter fra et utested i Kopervik ba om politiets hjelp til å håndtere et trekløver som yppet til bråk med både gjester og vakter. En kvinne og to menn, alle i midten av 20-årene, ble vist bort fra Kopervik sentrum med pålegg om å holde seg borte fra sentrum til søndag kl. 0800.

0352 – Urinering på offentlig sted – Haugesund
En tilreisende mann i 30-årene er anmeldt for urinering på offentlig sted. Mannen var beruset, hadde åpnet smekken, tatt frem utstyret og stilt seg på kaikanten hvor han urinerte ut i Smedasundet. Drukningsstatistikken er full av voksne, berusede menn som døde med smekken åpen etter å ha urinert utover sjøen. I dette tilfellet passet en politipatrulje på at denne mannen ikke falt i sjøen. Etter at han var ferdig ble han forklart at forholdet vil bli anmeldt og at han vil få en bot. Den har han allerede forklart patruljen at han ikke vil vedta. Muligens ser han det annerledes når han blir edru.

0357 – Innbruddsalarm bolighus – Kopervik
Et vaktselskap meldte om innbruddsalarm i en bolig i Kopervik. Vi sendte en patrulje til stedet og vaktselskapet en vekter. Det viste seg at det var en kvinne som hadde låst seg inn i boligen. Hun hadde en avtale med mannen som eier boligen. Siden hun hadde fått nøkkel låste hun seg inn. Alarmkode hadde hun imidlertid ikke fått. Ingen sak for politiet.

0436 – Høy musikk – Haugesund
Flere naboer ble vekket av høy musikk fra en bolig nord i Haraldsgata. En patrulje ble sendt til stedet. Der fikk huseier, en mann i 20-årene, pålegg om å avslutte festen.

0503 – Ordensforstyrrelse – Åkrehamn
En kvinne ringte nødtelefonen og fortalte at hennes mann var i basketak med en gjest som var på besøk hos dem. En patrulje ble sendt til stedet og de rapporterte tilbake at det var en diskusjon som hadde utviklet seg og at husverten måtte holde en sint og beruset gjest fast for at det ikke skulle bli slagsmål. Den berusede gjesten, en mann i 30-årene, ble brakt til sentralarresten i Haugesund for innsettelse i drukkenskapsarrest. Det var ikke noe ønske fra festverten at den sinte gjesten skulle anmeldes. Ingen anmeldelse fra patruljens side. Kun avrusing.

0507 – Lynrask leteaksjon – Haugesund
En kvinne ringte fortvilet fra en adresse på Steinsfjellet. En venn av henne hadde forsvunnet fra stedet og ut i terrenget. Dette hadde skjedd for et par timer siden og kvinnens leting hadde ikke gitt resultater.

Vi sendte en hundepatrulje til stedet. Han ankom kl. 0522. Hunden ble satt i søk og kl. 0530 ble det rapportert om funn. Savnede, en mann av utenlandsk opprinnelse i midten av 20-årene, var uskadd. Mannen var ikke lett å finne. Han hadde lagt seg til å sove under noen busker. Heldigvis for han så har politidistriktet gode og effektive politihunder.

0513 – Slosskamp, beskyldninger om utroskap mv. – Haugesund
To par i 20-årene, alle sammen alkoholpåvirket, barket i hop i et håndgemeng på åpen gate sør i Spannavegen i Haugesund.

Kvinnen i det ene paret beskyldte sin mann for utroskap. Han nektet bestemt. Kvinnen i det andre paret engasjerte seg også og slo til den påstått utro mannen i ansiktet slik at han begynte å blø fra leppen.

Som respons kalte mannen kvinnen som slo for en «hore». Det fikk begeret til å flyte over for hennes mann og det resulterte i et håndgemeng mennene mellom, et håndgemeng vår patrulje måtte løse opp.

Patruljen tok opp forklaringer fra alle fire, som er enige om de faktiske forhold. Kvinnen som slo mannen i ansiktet er anmeldt for kroppskrenkelse. Saken er ferdig etterforsket av patruljen og går det som partene vil så ender den i konfliktrådet. Partene ble sendt hver til sitt med klar beskjed om å holde fred.

Oppsummert:
Det har vært en natt hvor patruljene våre har hatt jevnt med arbeid, uten at det har vært svært travelt. Det har heller ikke vært lenge å vente for publikum på politiets hjelp. En melding om høy musikk klarte vi ikke å respondere på fordi vi måtte prioritere mellom samtidige oppdrag.

Som loggen viser så har det vært mange tilfeller av feststøy. Vi oppfordrer til å vise hensyn til omgivelsene når en skal ha et hyggelig lag.

Det kan nok hende at mange har benyttet lørdagen til å feire det fine været. Patruljene har meldt om mange mennesker ute på byen i tettstedene våre, men generelt god stemning.

Det er ikke meldt om noen alvorlige hendelser utover ett oppdrag som endte med trusler og vold mot politipatruljen. Til alt hell endte ikke forholdet med personskade.