Hans Olav Lahlum er forfatter, historiker og sjakkekspert . Han kommer til årets bLEST. Foto: Anna-Julia Granberg
Hans Olav Lahlum er forfatter, historiker og sjakkekspert . Han kommer til årets bLEST. Foto: Anna-Julia Granberg

Disse kommer til bLEST

Her følger en alfabetisk oversikt over hvem som kommer til bLEST 2017.

– Programmet begynner å ta form, flere navn kan komme til og det kan selvfølgelig skje endringer. Festivalen starter med to dagers tettpakket program i Tysværtunet kulturhus før vi sprer oss rundt i hele kommunen på festivalens tre siste dager. bLESTkomiteén lover et spennende program med stor bredde i tema og sjanger for både voksne og barn, skriver kultursjef Ingvar Frøyland i en pressemelding.

Anette Trettebergstuen: Stortingsrepresentant for Hedmark og forfatter av «Homo – For deg som er, lurer på om du er eller har lyst til å bli homo. Eller for deg som bare lurer på hvordan disse homogreiene funker.» I samtale med Bjørn André Widey.

Anne Gunn Halvorsen og Vendela Kirsebom
Sammen med supermodell og Farmen-Kjendis deltaker, Vendela Kirsebom, gir journalist og Haugesunds avis spaltist Anne Gunn Halvorsen ut boka» Vendela – Alt jeg ikke har fortalt». en klok, underholdene og morsom bok om Vendela Kirseboms fascinerende liv. De kommer begge til bLEST.
Arne Vestbø: Forfatter av boka «Øverst på nazistenes liste» som hele Rogaland skal lese i 2017.

Bjørn Olav Jahr: Journalist og forfatter som i 2015 ga ut kriminaldokumentaren «Hvem drepte Birgitte Tengs?» om en av norgeshistoriens mest omtalte drapssaker.

Bobbie Peers: Filmregissør, manusforfatter og illustratør og høster stor suksess med bøkene Luridiumstyven og Kryptalportalen. Nylig ble Peers tildelt Bokslukerprisen. Forfatteren skal bokbades av barn når han kommer til Tysvær.

Else Skranefjell: Stavangerbasert forfatter med historisk trilogi «Når tausheten taler»

Fedon Lindberg: Lege og spesialist i indremedisin. Han har gitt ut 16 bøker om kosthold og helse og vært aktiv i den norske kostholdsdebatten. «Naturlig slank med tarm i balanse» er hans siste bok. Samarbeid LHL Tysvær og Bokn.

Fredrik Wandrup: Litteraturanmelder og kommentator i Dagbladet. bLESTs programleder og bokbader for flere av arrangementene i Tysværtunet fredag og lørdag.

Frode Skogøy: Mannen bak den kjære og prisvinnende bloggen «Jeg Gikk Bare i Boden en Tur».

Hans Olav Lahlum: Forfatter, historiker og sjakkekspert som også stiller som Stortingskandidat for SV i Oppland. Ga nylig ut krimromanen «De fems tegn». Lahlum vil delta på krimkveld og holde foredrag USA med Trump – hva skjedde og hva skjer nå?»

Hans Wilhelm Steinfeldt : Forfatter og tidligere NRK-journalist med Russland som spesialfelt. Kommer til bLEST med foredraget «Russland – 100 år siden den russiske revolusjon».

Helga Flatland: Forfatter fra Flatland i Telemark som høster stor suksess med romanen «En moderne familie» – en familieroman om et eldre ektepar i 70 årene som plutselig skal skilles. Hun har fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd på.

Heidi Hjorteland: Journalist og forfatter bosatt i Sand. «Lyset i snøen» er hennes siste novellesamling der den røde tråden er jakten på kjærligheten

Jamii UB: Ingdomsbedrift fra Akademiet Sandnes som har laget barneboka «Marafiki» om innvandring og ensomhet

Johan Kaggestad: Ekspertkommentator på TV 2 og en av Norges mest kjente idrettstrenere. . Kaggestad har selv vært aktiv idrettsutøver. I dag er hans beste form for mosjon å gå. «GÅ! Verdens beste mosjon» er også navnet på hans siste bok.
Jostein Sæthre: Brygger og ølbokforfatter som kommer til bLEST og Nedstrand lørdag 21. oktober med sin nye bok «Loggbok for bryggere».
Jørgen Jæger: Kritikerrost krimforfatter fra Bergen som i høst kommer med ny bok om Ole Vik og staben hans i Fjellberghavn. Boka har fått tittelen Guden. Jørgen Jæger er etablert i den absolutte toppen av norske krimforfattere.

Kjell Ola Dahl: Prisbelønt krim- og sakprosaforfatter med mange utgivelser bak seg. Tidligere i år ga han ut «Scandinavian Star katastrofen og skandalene» der han tar utgangspunkt i etterforskningen fra 2015 og ser nærmere på selve hendelsesforløpet.

Kristin Flood: Italiensk/norsk forfatter med flere utgivelser bak seg. Til Tysvær kommer hun med boka «Rom for stillhet» som handler om hvordan vi kan rydde plass for et stille rom i en hektisk hverdag og sier «regelmessig stillhet er positivt for hjernen».
Kristin Halleland Thorsen fra Grinde har gitt ut boka «Rekve»d mens Kari Nygaard gir ut ny bok fra Barbeinthagen sammen med Irene Jacobsen. Sammen deltar de på kreativ kveld på Husflidlagets hus i Grinde.
Lars «Atlars» Tønnesen & Anders Meland står bak sjonglørgruppa fLAKS som i en årrekke har turnert skolene gjennom Den kulturelle skolesekken. De allsidige utøverne driver med alt fra sjonglering til beatboxing og rapping og holder skrivekurs for ungdom.
Lars Petter Sveen: Forfatteren som gjorde suksess med Guds barn kommer med roman om flyktningkrisen der vi følger fem unge somaliere på flukt til et bedre liv i Europa.

Lise-Marte Vikse Kallåk: Llyriker fra Haugesund som har ny diktsamling på gang. Månen landa i natt var hennes første diktsamling.

Liv Gulbrandsen: Historieforteller og litteraturformidler som reiser landet rundt med sine gjenfortellinger av blant annet Cleng Peerson og Fifty Shades of Grey. Få andre gjenforteller litterære verk slik hun gjør.

Maja Lunde opplever for tiden stor internasjonal suksess med sin debutroman «Bienes historie». Vann er tema i sin nye bok «Blå» som i likhet med hennes forrige roman tar opp klimaet på jorda i fremtiden. Sammen med illustratør Hans Jørgen Sandnes har hun også gitt ut barneboka Det aller beste. De kommer begge til bLEST.

Marie Smith-Solbakken og Tord F. Paulsen: Råolje – Minner og virkninger etter Alexander Kielland ulykken. Samtale ved forfatterne av boka og sang ved Hanne Vasshus. Arrangement i Førre kirke under bLEST.

Monica Csango har jobbet som journalist og redaktør i 20 år. «Fortielser – min jødiske familiehistorie er hennes første bok. I denne historien ser vi hvordan en families tap nedarves i generasjoner og skaper savn og sorg. Monica Csango er et kjent TV-fjes som dommer i «Kakekrigen» – bakeprogrammet som har gått på FEM siden 2013.

Nina Lykke: Forfatteren som har gjort stor suksess med boka» Nei og atter Nei»– et skarpt, morsomt og ubehagelig portrett av kjernefamiliens kår «Tidligere i år ble Lykke tildelt Ungdommens kritikerpris for boka. Forfatteren skal trø «over dørstokken» hos familien Losnegård på Espevik gamle skole når hun kommer til bLEST. Hun skal også bokbades av elever på Skeisvang videregående skole.

Per Halse: Teolog og tidligere rektor ved Høyskolen i Volda som også har skrevet biografi om Per Hognestad. Peter Hognestad (1866-1931) var biskop i Bjørgvin fra 1916 til 1931og gjorde et uvurderleg pionerarbeid for nynorsk bibel- og kirkespråk.

Sissel Horndal: Illustratør og forfatter aktuell med bildeboka «Sølvmånen» som inspirert av den samiske eventyrverdenen. Hun skal turnere i barneskoler i Tysvær. Turneen er støttet av Sametinget.

Torbjørn Færøvik: Norges fremste reiseskildrer med stor leserskare, kjent for sine kunnskaper og humor. I «Orientekspressen – en vårreise» har han fulgt verdens mest berømte togspor – fra London til Istanbul og videre til Samarkand.
Truls Horvei: Forfatter og journalist nylig ut diktsamlingen «Fars stemme»– om forholdet far og sønn.
Yrsa Sigurðardóttir: bestselgende og folkekjær islandsk krimforfatter» kjent for bla «DNA», «Dragsug»,og «Dødsskipet» er noen av hennes bøker. Bøkene hennes er oversatt til flere enn 30 språk og høster stadig strålende kritikker
Gaute Sortland med venner + gjest: Pedro Carmona-Alvarez:
Konferansier Ståle Holgersen leder an en uformell hyllest-aften til Gaute Sortlands forfatterskap og musikkarriere gjennom musikk og tekst, samtale og opplesing.
Musikalske innslag fra bl.a.: Bergen Mandolin Band, Frøkedal og Lady Hardanger.
Med på laget er Pedro Carmona-Alvarez, lyriker, romanforfatter og musiker fra Bergen.

Utstilling: «Jeg vil bli president». Tegninger laget av barn fra Sør-Sudan som bor i flyktningeleir i Uganda. Samarbeid KFUK/KFUM. Innstallasjonen «URO» laget av kunstneren Axel Rios i samarbeid med elever fra Tysvær opplæringssenter.