Derfor vil vi vite hvordan elevene sover

Mange elever på videregående skole sover altfor lite. Nå skal fylkeskommunen betale for å forske på ungdommenes søvnmønster.

Rekk opp hånden de som har mast på ungdommene hjemme. Om at de må ta av TV, slukke lyset, skru av mobilen eller be venninnene om heller å komme tilbake en annen kveld.
Ja, jeg er neppe den eneste moren som frykter at tenåringene mine får nok timer på puten.
Forskningen underbygger også det mange mødre og fedre kjenner på. Ungdommen sover mindre enn de burde. Faktisk vet vi at de sover nesten en time mindre nå enn for hundre år siden.

Trenger ni timer
Studier fra Hordaland viser at elevene sover under 6,5 time i ukedagene, mens de har behov for nærmere ni timer hver dag, ifølge forskning. Søvn påvirker trivsel, prestasjon og livskvalitet. I verste fall kan mangel på søvn føre til frafall og psykiske problemer. Og det er særlig grunn til bekymring dersom det er de som trenger det mest, som sover minst.
Det er lett å skylde på alle dubbedittene våre. De som stjeler tid og er underholdningsmaskiner 24 timer i døgnet. De har nok noe av skylden også. Samtidig vet vi at tenåringer har et forskjøvet søvnmønster. Dette gjelder ikke kun mennesker, men faktisk alle pattedyr. Ungdommer har behov for mer søvn enn voksne og barn. Det må vi legge til rette for.

Trenger info for å fikse
Men for å treffe gode tiltak må vi vite mer om hvordan ungdommene våre sover. Vi vil undersøke hvordan søvnen påvirker helsa, både psykisk og fysisk. Vi vil sjekke hvordan søvnen henger sammen med prestasjoner og trivsel. Og vi vil finne ut om det er sosiale grupper som skiller seg ut.
Det var derfor gledelig at et enstemmig fylkesutvalg støttet Arbeiderpartiets forslag om å bruke 150.000 kroner på å forske på søvnen til så mange som mulig av de ca. 7000 elevene som begynner på videregående skole i høst. Det er selvsagt frivillig om elevene vil være med på studien.
Gjennom mer kunnskap kan vi få hjelp til hjelpe oss å treffe gode tiltak. Slik at flere av elevene våre kan få den søvnen de trenger.

Marianne Chesak, fylkesvaraordfører (Ap) og tenåringsmor