Ellen Suhr Ydstebø red hesten Shahname inn til sølvmedalje under NM. Foto: Privat
Ellen Suhr Ydstebø (t.v.) red hesten Shahname inn til sølvmedalje under NM. Foto: Privat

Gode rideresultater i helgen

I helga hadde Indre Haugaland Ryttersportsklubb flere ryttere til start i både sprang og distanse ridning.

INNSENDT FRA Indre Haugaland ryttersportsklubb:
I distanseridning ble det i helga avholdt NM Senior på Maura i skogene like ved Gardermoen, hvor hest og rytter sammen skulle ri 120km. Det var 2 ryttere fra Indre Haugaland ryttersportsklubb til start i denne klassen, Ellen Annette Mogensen Eidsvåg fra Stakland og Ellen Suhr Ydstebø fra Førland.
Ellen Suhr Ydstebø red hesten Shahname hvor planen var å fullføre hestens første 120km. De klarte å kjempe seg i mål, og endte opp med en flott 2. plass, noe som resulterte i sølvmedalje i årets Norgesmesterskap. Med tanke på at kun 50% av ekvipasjene i klassen kom til mål, er det virkelig imponerende at en hest som gikk sitt første så lang ritt klarte det.

Løypene var preget av ekstremt mye nedbør i dagene før stevnet, og selve stevnedagen var ikke noe bedre. Det normalt gode sandunderlaget ble mer og mer leiret utover dagen, og hestene og rytternes konsentrasjon måtte være på topp for å manøvrere ikke bare det glatte underlaget, men også de store vannhullene som vokste seg større og større.

I distanse settes dyrevelferden høyt og hesten må gjennom nøye dyrlege kontroller underveis. I dyrlegekontrollene hvor hesten skal godkjennes for å kunne fortsette løpet må hesten ha under 64 i puls, være haltfri, fri for sår og ømhet samt ikke være dehydrert. Cirka halvveis i løpet begynte det for alvor og tære på både hester og ryttere. Alt av utstyr var gjennomvått, og telt var begynt og kollapse. Det var etter 97km stopp for Ellen Annette og araberhesten hennes som ble stiv i muskulaturen i fremparten. Officersrittet er et teknisk krevende ritt til vanlig, men denne gangen var det ekstremt.

Nasjonale klasser
I tillegg til NM som gikk som en internasjonal klasse ble det også avholdt nasjonale klasser. Indre Haugaland hadde her Malene Bergersen Bakken på Pålands Cortez til start i deres første 60 km. Malene stakk av med seieren med hele ti minutters ledelse på andre plassen, og er dermed kvalifisert til Junior NM neste år som går i klassen 80 km.
Malene sitt neste mål er kretsmesterskapet som skal avholdes hos Indre Haugaland Ryttersportsklubb på Høie den 19 oktober.

Sprang
Klubben fikk også gode resultater i rogalandsmesterskapet i sprang som ble avholdt hos Haugesund Rideklubb i helgen. Der var det Ida Tørresdal og hesten Nemo som stakk av med seieren i 110cm klassen etter 3 flotte runder uten noen riv eller tidsfeil. Det var 20 ryttere i mesterskapsklassen, hvor kun 3 stk. kom til finalenn. Under stevnet ble det også avhold ordinær 80cm klasse, som ble vunnet av Birgitt louise Lindanger.