Tysvær Blandakor og artisten Roger Hemnes på vei over engene i BlirBra-produksjonen.
Foto: Øystein Simonsen
Tysvær Blandakor og artisten Roger Hemnes på vei over engene i BlirBra-produksjonen. Foto: Øystein Simonsen

BLIBRA-festivalen «Nå går eg over engene»

Tysvær Blandakor har sammen med Roger Hemnes laget ukas innslag til BlirBra-festivalen. Innslaget publiseres den 10. juli, og innspillingen ble gjort på selveste St.Hansdagen den 24. juni.

Egentlig skulle det vært konsert med Roger Hemnes på Tysværtunet, men da det ikke kunne gjennomføres på grunn av smittevernregler, ble det bestemt at han skulle spille inn sangen «Nå går eg over engene» som en del av BlirBra-festivalen.
Ideen til filmatisering og samarbeid med Tysvær Blandakor ble unnfanget av kulturhusfolkene på Tysværtunet. For når man synger en sang om å gå i engene, hva er vel mer naturlig enn å gå i en eng når filmen «skytes»?
– Vi trengte en eng med høyt gras for å gjøre opptakene. Vi lette blant bygdene i kommunen, men de fleste var jo allerede slått. Heldigvis fant vi en urørt eng på Troppene som vi fikk låne. Så startet jobben med å finne tidspunktet for opptaket. Fotograf Erlend Bjelland målte lys, og ensemblet fikk valget mellom opptak klokka 6 om morgenen eller klokka 21. Vi er glade for at det ble klokka 21, forteller leder av Tysvær Blandakor, Yngvild Ytrehus.
Musikken måtte de spille inn på forhånd, for på enga like ved E39 var det forstyrrende støy fra biler, fly og helikopter.
Foruten koret og den lokale musikeren Roger Hemnes, medvirket mezzosopran Juliana Khoina, Almas Karakystyk med fiolinimprovisasjon og på kontrabass Arild Gismervik.
Den varmeste kvelden
Sommerkvelden ble varm, den varmeste til da dette året. Og den mest myggrike, det ble bekreftet etterpå.
Mens kamera gikk, vandret filmfolk, musikere og kor i sommerkvelden. Resultatet ble noe å være stolt av for produksjonsteamet, kulturhusledelsen og artistene. Yngvild Ytrehus forteller om opplevelsen:
– Ideen var at kormedlemmene skulle dukke opp i bildet og vandre gjennom enga for å illustrere og lage stemning til teksten og til musikken. Og stemningen ble virkelig magisk, med enga, det skrå lyset og tonene ….
Det tar tid å ta opp film, og i dette tilfellet måtte de samtidig sørge for at engen ikke ble nedtråkket før opptaket var ferdig.
Vi kormedlemmene syntes det var spennende med en helt ny erfaring. Endelig kunne de komme sammen igjen, synge og gjøre noe kjekt. Korsangen hadde virkelig vært et savn gjennom denne tiden, noe som var tøft for mange. Første gangen de sang sammen etter pausen, var i juni da de spontansang i hagen på 70-årsdagen til en av medlemmene.
– Kormedlemmer er faktisk svært utsatt for smitte, siden de gjennom sangen både gir ut mye luft og trekker mye luft inn i lungene, og derfor både lett sprer og tar imot smitte. De må derfor være ekstra forsiktige og holde god avstand, særlig siden mange av medlemmene tilhører risikogruppen.
Fornøyd kulturhusleder
– Egentlig skulle vi hatt konsert med Roger Hemnes, men den ble som så mye annet avlyst. Vi ville lage noe i stedet for konserten, og siden vi var i gang med BlirBra-festivalen og hadde profesjonelle folk på huset, så passet det godt å gjøre en video med artisten.
Film-mannen Erlend Bjelland er spesielt innleid til BlirBra-prosjektet. Under denne overskriften lages en kulturproduksjon i uka som blir vist om fredagen.
– Det er kultursjef Anders Netland som har tatt initiativet til å omdisponere midler som vi ikke fikk bruke til konserter og arrangementer på grunn av korona. Derfor har vi fått muligheten til å lage disse festival-snuttene, sier Simonsen.
Simonsen forteller videre at filmene blir lagt ut på Tysvær Bygdeblad sine nettsider og spres via sosiale medier.
– Det er et flott tiltak, ikke bare for publikum, men også for artistene som har noe varig å vise fram for seg. De færreste blant dem har ressurser til å lage video av seg selv som de kan ta med videre. Dette betyr med andre ord også en synliggjøring av de lokale, flinke artistene som finnes i vårt nærmiljø.
Styrket fagmiljø
Simonsen er glad for at de tekniske fagfolkene i kommunen får stor nytte av samarbeidet med profesjonelle filmfolk:
– Dette er viktig for oss, og har betydd mye mer enn vi hadde sett for oss. Nå begynner vi å få erfaring med et helt nytt medium, film. Vi vil ha stor glede av denne kompetansen i tiden framover.
Han er svært fornøyd med resultatet av innspillingen.
– Kvelden innspillingen foregikk må Troppene og Tysvær ha vært det stedet i Norge med mest knott. Men gjengen var positiv, sporty og hyggelig å jobbe med. Det et faktisk den største gjengen vi har hatt med oss – så langt, avslutter kulturhusleder Øystein Simonsen.