Frivilligprisen går til Arne Ilstad og  Guttorm Undheim for formidabel frivillig innsats. Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Frivilligprisen går til Arne Ilstad og Guttorm Undheim for formidabel frivillig innsats. Foto: Alf-Einar Kvalavåg

Nyttårsmottakinga: Priser og stipend 2021

Byggeskikkprisen 2021
Vinneren av byggeskikkprisen 2021 er en nybygd bolig. Byggeprosjektet er tilpasset naturen ved bruk av naturlige materialer, gjennomarbeidet detaljering og nedtonet, terrengtilpasset form og størrelse.Eierne har vist usedvanlig mot og lidenskap i byggeprosjektet: Langt borte fra bilvei med brukbar standard har de funnet tilbake til røtter på det gamle gårdstunet. I tunet vil en gjennom årstider og skiftende vær oppleve nye glimt av sjøen, himmelen og naturen utenfor gårdsrommet.Prosjektets overordnede konsept er basert et såkalt klyngetun: Tett og organisk bygningsstruktur lukket rundt et beskyttet tun. Konseptet er vellykket gjennomført med en vakker bolig som «konge på tunet».Byggene er tegnet av arkitekt Åse Hovda Flindall som sammen med ektefelle Alex Flindall har skapt et uvanlig og spennende hjem til seg selv.Tysvær kommunes byggeskikkpris 2021 går til Åsa og Alex Flindall for Tun Selhammar på Hinderåvåg.

Næringslivprisen 2021
Næringslivprisen i Tysvær blir gitt ut av Tysvær næringsforum i samarbeid med Tysvær kommune. Den skal gi oppmerksomhet og honnør til bedrifter og personer som har utmerket seg særlig positivt i utvikling av bedriften, næringslivet og lokalsamfunnet.2020 har vært et tøft år for mange bedrifter verden over, så også i Tysvær. Det har krevd mot, kreativitet og gjennomføringsevne å gjøre ting på nye måter for å lose bedriften gjennom krevende tider. Årets prisvinner har allerede i mange år vist en egen evne til å utvikle produkter og bedriften til en ledende posisjon i et marked som de nærmest har skapt selv. Det som begynte i det små som en bigeskjeft ute i skogen i Tysvær, har i dag vokst til en vekstbedrift med et titalls ansatte, god omsetningsutvikling, og svært gode økonomiske resultater over tid. Mottaker av årets næringslivspris er kjent langt utover Tysvær og landets grenser. Juryen håper at prisen kan bidra til å gjøre denne gode ambassadøren enda bedre kjent her hjemme og at den kan være en liten motivasjon til videre utvikling og vekst i årene som kommer.Mottaker av Næringslivprisen 2021 er Hausken Lyddemper.

Frivilligprisen 2021
Frivilligprisen går til Guttorm Undheim og Arne Ilstad for formidabel frivillig innsats. De har lagt til rette for at folk kan komme seg ut på tur på Helgelandsfjellet. Også andre har deltatt og deltar i dugnaden og fortjener ros for innsatsen, men Guttorm og Arne har levert helt ekstraordinært.Før var området ulendt, vått, sørpete og lite brukt. Nå er dette et populært turområde.Arbeidet har pågått siden 1999 da Guttorm begynte med stirydding og steinsetting. Etter hvert kom Arne med. De har ryddet, gruset, steinlagt, laget små broer og trapper. Utrolige ca 100 tonn grus er båret opp med ryggsekk. En kan ikke annet enn å la seg imponere!

Kulturstipend 2021
Kristine Hopland – kr 10 000
Kristine Hopland er 17 år og går på musikklinjen på Skeisvang. Hun begynte å skrive egne sanger som 13 åring. Kristine har spilt piano i mange år, men nå er det sangen og låtskriving som har mest fokus. Våren 2020 deltok hun på låtskriverkurs og gav ut sin første lår «Don`t burn this book». Hun har stor glede av sang og komponering, og vil bruke stipendet på utstyr til låtskriving.

Øyvind Østebøvik – kr 10 000Ø
yvind Østebøvik er 22 år og bor i Grinde. Siden han var liten gutt har musikk vært en stor del av livet til Øyvind, og gikk i tidlig lære ved å være med sin far, Øystein, på ulike kulturelle arrangement. Interessen som lydtekniker startet allerede på barneskolen når han ble lyd- og lysansvarlig. Øyvind har spilt både i ulike korps og band, og håndterer de fleste instrument. Han har tidligere spilt i Kvednabekkjers, og opptrer som trubadur. I dag er han vokalist og gitarist i bandet LeVang. Øyvind jobbet som lydtekniker i White Production i flere år, før han nå har etablert sitt eget enkeltmannsforetak. Stipendet vil han bruke til utstyr til sitt planlagte musikkstudio. Stipendet vil gi han stor motivasjon til videre satsing som musiker, komponist og tekniker.

Oskar Espeland – kr 20 000
Oskar Espeland er 19 åringen som er oppvokst på Brattestø, men som er flyttet ut av landet for å bli profesjonell volleyballspiller. Oskar har også drevet med fotball og håndball, men det ble volleyball som ble det han satser på. Våren 2020 fullførte han Topp volley sin utdanning ved Sauda videregående skole. Han spilte på skolelaget i øverste divisjon, og spilte også for Torvastad i 1. divisjon. I sesongene 2018/19 og 2019/20 ble Oskar kåret til årets talent i den øverste norske divisjonen, Mizunoligaen. I oktober 2019 fikk han prisen for beste angrepsspiller og ble tatt ut på allstars team i en nord-europeisk landslagsturnering for U19. Oskar er en del av troppen til seinorlandslaget i Norge. I juni2020 flyttet Oskar til utlandet og begynte å spille for Greenyard Maaseik i øverste divisjon i Belgia. Klubben deltar blant annet i Champions league. Stipendet ønsker Oskar til å bruke for å videreutvikle seg som volleyballspiller, og for deltakelse for det norske landslaget.