Grethe Vangsnes, daglig leder Tysvær frivilligsentral
Grethe Vangsnes, daglig leder Tysvær frivilligsentral

Frivillighet –en vitaminsprøyte for å bekjempe ensomhet?

Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen. Frivillige lever lenger, er mer lykkelige og er du frivillig med en aktivitet er du sannsynligvis engasjert på flere fronter.

Av Grethe Vangsnes – Daglig leder Frivilligsentralen

Du skaper nettverk, får gjøre mer av det du enten allerede er interessert i eller får utforsket nye sider ved deg selv, får sosiale arenaer og et fellesskap med likesinnede.
En fugl har hvisket meg i øret.
Etter jeg fant temaet for spalten, forhørte meg jeg litt rundt. Da kom det frem noen betraktninger. Under koronaen hadde vi våre kohorter basert på hvor strenge restriksjoner det var, men hva med de som ikke hadde noen nærme nok til å være delaktige i en slik kohort, som for veldig mange holdt seg samlet langt inn i åpningen igjen? Gruppen som før var sosiale som nå ikke var nære nok lenger. Er alle inne i varmen igjen?

De fleste av oss kjente nok på en mild sosial angst da Norge åpnet opp igjen, som medlem av en kohort eller ikke. Hvordan er det å trø ut i denne nye hverdagen igjen? Viktigheten av de sosiale arenaene som enten etableres eller gjenåpnes av både uorganisert og organisert frivillighet vil bli veldig kjærkomment og ønskelig. Jeg heier på dere og støtter og tilrettelegger så langt det er mulig.
Organisert frivillighet.
Pandemien har ikke kun ført til at vi som enkeltindivider har vært mindre aktive, men den organiserte frivilligheten har også hatt sterkt redusert aktivitet og mangel på nyrekruttering i nær to år. Mange har falt av, funnet nye interessefelt, blitt syke eller har ikke klart å ta opp tråden igjen. Det er også andre fugler små som har kvitret i øret mitt. Lag og organisasjoner med størst andel eldre frivillige står med åpne armer og tar imot nye krefter. Nå er det spesielt mange som er på overtid med å rekruttere flere til seg i denne gruppen. Jeg opplever at de alle er positive til å få nye og yngre krefter som kan videreutvikle og forme aktiviteter for å tilpasse de nye som kommer inn.

Visste du at de som har bidratt med frivillig arbeid under pandemien har opplevd mindre grad av ensomhet? Den største gleden du kan ha er å gjøre andre glad. Dette visste du nok helt sikkert, men hvordan skal en kunne ta det steget?
Tysværdagen.
Jeg ønsker deg hjertelig velkommen til å ta del i en herlig folkefest, et kick-off for frivillighetens år hvor du skal få muligheten til å bli kjent med bredden av frivilligheten i Tysvær. Dette er en veldig fin anledning til å finne frem til en organisasjonen eller gå på leit etter frivilligrollen som passer til deg. Alle som er med denne dagen vil stå med nettopp åpne armer for å slå av en uformell prat og for å ta imot flere og nye både frivillige og medlemmer. Vi gleder oss til å se deg.