Mariann Eintveit Lie, kommuneoverlege. Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Mariann Eintveit Lie, kommuneoverlege. Foto: Alf-Einar Kvalavåg

Folkehelsetiltak i julen

Hva som kan fremme helse, har nesten ingen grenser. I julen, vil kanskje flere av disse temaene være aktuelle.

Hvor mange glass tåler barnet mitt?

«Jeg gleder meg ikke til jul».

Opptil 150 000 barn rundt om i landet lever med foreldre som drikker for mye alkohol i julen. Julaften kan for mange være ekstra vanskelig. Barn merker raskere at voksne forandrer seg når de drikker alkohol, enn det de voksne tror. Etter noen glass kan det være vanskelig for voksne å bedømme hvordan de oppfattes av de små. Når det er barn til stede, tenk deg ekstra godt om når det gjelder alkoholbruk. Still deg gjerne spørsmålet på forhånd: Hvor mange glass tåler bar-net mitt at jeg inntar?

Julematen

Først av alt: Kos deg med julematen!

Jo, danske forskere har faktisk funnet ut at kolesterolnivået stiger i det juleferien er over. Dette kan ha sammenheng med at den tradisjonelle julematen med ribbe, pinnekjøtt, medisterkaker og fete desserter, består av mye mettet fett. Ettersom de fleste går bort fra julematen igjen i januar, vil heldigvis kolesterolet synke igjen uten behandling. Noen enkle råd for julen er å opp-rettholde god måltidsrytme. Spis rikelig med grønnsaker, minst 1/3 av middagsporsjonen bør være grønnsaker. La gjerne noen av julens middager være av den magre/sunnere typen. Torsk, laks og hvitt kjøtt som kylling og kalkun, hører jo også til julen.

Ensomhet

Julen kan få frem det beste i oss. Hvert år trer det frem ulike familier som inviterer inn til jule-feriering, fantastisk!

For noen kan det sosiale savnet bli ekstra stort i julen. Å føle på ensomhet er mer utbredt blant de med mindre ressurser (både økonomisk og sosialt), de med helseproblemer og de med lite sosiale nettverk. Mange eldre føler på ensomhet i julen da de fysisk sett er alene og ikke har noen å være sammen med. Men også en del unge mennesker føler seg ensomme, kanskje fordi de ikke blir invitert til like mange sosiale sammenkomster som sine kolleger eller venner. Kan-skje man ikke er invitert til en nyttårsfeiring. Vi har alle et ansvar for å tenke gjennom hvem som kan trenge støtte i julen. Kjenner vi noen som kan tenkes å sitte alene, eller som kanskje nylig har opplevd helseutfordringer eller andre negative endringer. En enkel telefonsamtale kan være alt som gjør situasjonen litt bedre for den enkelte.

Fysisk aktivitet

«Sitt ikke inne når alt håp er ute» (Dag Evjenth)

Trening gir overskudd. Trening gir og bedre fysisk og psykisk helse. Årstiden med mørke kvelder, setter ofte en brems for å bevege seg utenfor døren. Anbefalingen om minst 30 minutters akti-vitet hver dag, kan være vanskelig å opprettholde. Husk at all aktivitet teller. Selv lett aktivitet gir helsegenvist. Bli med på aketur, lag en snømann, gå tur med naboen, velg trappene fremfor heisen. Flere treningsøkter, for eksempel styrketrening, kan og gjennomføres hjemme i stua foran julefilmene.

Vår psykiske helse i julen

Det er høye forventninger om at man skal ha det hyggelig, stemningen skal være god og alle skal glede seg. Kjenner du på denne gleden?

Det finnes steder som ikke holder stengt i jula, der du kan henvende deg hele døgnet. Mental helse sin hjelpetelefon er en av de (116 123). Kirkens SOS (22 40 00 40) og nærmeste legevakt (116 117) er og alltid tilgjengelig.

Glatt føre

Vintertid er høytid for både knall og fall, og hver vinter er det mange som skader seg på isen og dårlig føre. Ofte skjer dette hjemme, rett utenfor døren. Gå forsiktig, ta små skritt og hold føtte-ne så nær bakken som mulig. Unngå å skynde deg. Bruk armene for å hjelpe deg med balanse. Bruk gjerne sko med god gripeevne, kanskje du har piggsko eller brodder til de glatteste dagene.

Visst du at utenfor Rådhuset kan du hente deg gratis strøsand?

Blir du syk

Det er jo typisk. Etter lange stressende hverdager, lander kroppen og virusene kommer sniken-de. I tillegg blir vi mer eksponert i juletiden med juleselskaper og temperaturer som virusene liker godt. Føler du deg dårlig, anbefales det å holde seg hjemme. Da eksponerer du ikke andre, samt kroppen din får tid til å slappe av og bli raskere frisk igjen. Skal du likevel i sosiale settinger med personer i risikogruppene, vurdere å ta på en munnbind og hold avstand til de som er sår-bare for alvorlig sykdom.

Folkehelsen inn i 2024

Folkehelse handler om å skape et samfunn som fremmer helsen i hele befolkingen. Folkehelse-arbeid er innsatsen for å påvirke faktorer som direkte eller indirekte fremmer befolkingens hel-se og trivsel, forbygge psykisk og somatisk sykdom, skade eller lidelse, samt arbeidet med en jevnere fordeling av faktorer som påvirker helsen. Alle kan bidra.

«Den beste måten å forutsi fremtiden på er å skape den» (Alan Kay)

God Jul!