Mariann Eintveit Lie - kommuneoverlege. Foto: Alf-Einar Kvalavåg
Mariann Eintveit Lie - kommuneoverlege. Foto: Alf-Einar Kvalavåg

Fremtiden med kunstig intelligens

Spaltist: Mariann Eintveit Lie, kommuneoverlege.

Kunstig intelligens (KI) er en teknologi som med full fart er på vei inn i livene våre. Teknologien kan endre måten vi lever, jobber og samhandler med hverandre på. Fra helsesektoren til finans, transport og utdanning, mulighetene virker uendelige. Men med disse mulighetene følger også spørsmål om hvordan vi kan bruke teknologien på en trygg og forsvarlig måte. Så hva er egentlig potensialet og hvorfor må vi skynde oss langsomt?

Hva er KI
Hva er denne teknologien som har fått et så stort innpass i livene våre? Svaret ligger i regnekraften og evnen til å tolke mønster og prosessere enorme datamengder på kort tid. Hvis vi forenkler det, kan vi si at KI er maskiner eller dataprogram som virker som de tenker og lærer som mennesker. Teknologi som får datamaskiner til å utføre oppgaver som normalt sett krever menneskelig intelligens.

KI i helsevesenet
KI har et stort potensial til å hjelpe helsevesenet med morgendagens utfordringer. Ved å prosessere store datamengder kan teknologien forbedre forskningen, diagnostikken, behandlingen og pasientomsorgen. Analyser av pasienters genetiske informasjon og helsetilstand, kan gi svar på hva som er den mest effektive behandlingen for den enkelte. Dette kan blant annet være spesielt nyttig i håndteringen av alvorlige sykdommer som kreft, hvor behandlingen kan tilpasses spesifikke genetiske mutasjoner i kreftcellene.
KI kan sannsynligvis også brukes til å forutsi flere sykdommer før de inntreffer. Tenk deg at vi kanskje kan oppdage tidlige tegn på Alzheimers eller demens ved å analysere tale eller skriftlige mønstre, før man i det hele tatt får symptomer. Men vil man faktisk vite hva som skjer om 20 år? I tillegg kan man aldri være helt sikker på at diagnosen er riktig.
Utvikling av ny kunnskap er et av de spennende feltene hvor KI kan bidra. KI har mulighet for å gjenkjenne mønstre og se sammenhenger langt raskere enn vi mennesker klarer. Et eksempel på dette er at KI allerede har klart å oppdage og utvikle nye antibiotika. Med tanke på fremtidens utfordringer med antibiotikaresistens, er dette svært verdifull kunnskap.
Har vi forstått teknologien godt nok, og er den trygg?
Teknologi med KI kan misbrukes. I hverdagen vår, må vi være oppmerksomme på falske nyheter, bilde- og videomanipulasjon, svindel og annen kriminalitet. Innenfor helsesektoren må vi særlig passe på personvernet og datasikkerhet. En annen utfordring er risikoen for «hallusinering», når KI genererer feil eller misvisende informasjon. Dette kan være spesielt farlig ved bruk innenfor helsevesenet, der feil kan ha alvorlige konsekvenser. Det er også etiske dilemmaer knyttet til bruken av KI, spesielt når det gjelder beslutninger som kan påvirke menneskers liv. KI kan gi en anbefaling, men hvem bør ha det siste ordet i beslutninger som påvirker menneskeliv. Kan en maskin virkelig forstå kompleksiteten i menneskelige følelser?

Veien videre
Fremtiden med kunstig intelligens er både spennende og utfordrende. Helsevesenet vil møte mange utfordringer i årene som kommer og vi er avhengig av ny og god teknologi i møte med morgendagen. Men vi må skynde oss langsomt og være bevisst på både styrkene og svakhetene ved denne teknologien. KI må brukes til de riktige oppgavene, men man må aldri glemme faglige vurderinger, intuisjon og menneskeverdet.